ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Kriminalvården inför mobilanvändning på anstalter

Gustaf Larsson · 23 Jul 2018
Uppdaterad 23 Jul 2018
Kriminalvården inför mobilanvändande för klienter.

Kriminalvården inför mobilanvändande för klienter. Foto: Max pixels / Kriminalvården


Snart ska intagna på landets fängelser få lära sig att hantera mobiltelefoner. Detta i ett treårigt projekt med syfte att klienterna lättare ska kunna anpassa sig till ett liv utanför fångenskap.

klar

Artikellänk är kopierad

Den som hamnar i fängelse har inte tillgång till varken mobiltelefoner, internet eller dator. Men det gör att livet efter tiden i fängelse blir svårare att anpassa sig till.

– Det vi släpper ut folk till i dag är en värld där man behöver kunna hantera digitala verktyg för att ta sig fram; man måste kunna parkera en bil, åka buss, söka ett jobb, kommunicera med myndigheter och så vidare, säger Fredrik Wilhelmsson vid Kriminalvården till SR.

Fredrik Wilhelmsson är enhetschef och ansvarig för säkerhetsfrågor på Kriminalvården. I ett treårigt it-projekt leder han satsningen där intagna på landets fängelser ska bli mer digitala. I huvudsak handlar det om att de får lära sig bland annat att googla, hur man söker och laddar ner appar samt hur man hanterar bank-id.

– Jag brukar säga att vi ska aldrig släppa ut någon utan fem färdigheter: man ska kunna läsa, skriva, räkna, uttrycka sig i tal och man måste kunna hantera digitala verktyg, när man kommer ut i samhället, säger han till SR.

Men de får inte tillgång till det riktiga internet.

– Det finns ju naturligtvis ett krav på säkerhet i det här, vi kan inte tillåta att folk fortsätter begå brott via nätet, utan vi måste hantera det på ett säkert sätt, säger Fredrik Wilhelmsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro