ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kriminella gäng tar experthjälp

Tobias Andersson Åkerblom · 4 Apr 2014
Uppdaterad 4 Apr 2014

Kriminella gäng hotar tjänstemän och anlitar experter för att tvätta pengar, lura myndigheter och genomföra bedrägerier, enligt polisen. Deras motvapen: samarbeta med bland annat Försäkringskassan och Skatteverket - och slå mot pengarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

De kriminella gängen och grupperna i Sverige är fler än någonsin – och de hotar samhällets funktionssätt, enligt Rikskriminalpolisen. Högst upp i näringskedjan finns bland annat flera personer i Göteborg. Till sin hjälp har de våldsamma hantlangare och experter – revisorer, advokater, it-experter och vapenproffs.

– Framför allt är det när man driver företag. Där tar man hjälp så att man har skickliga, duktiga personer som kan svara på myndigheternas frågor när det börjar bli besvärligt, säger Per Wadhed, chef för kriminalpolisenheten på Rikskriminalpolisen.

Operativa rådet är ett samarbete mellan polisen och flera andra myndigheter. Mer än 600 personer misstänktes för brott inom deras insatser förra året – samtidigt gjordes de största knarkbeslagen sedan insatsen påbörjades 2009.

I Västra Götaland nystades en stor bedrägerihärva upp med 13 fall av grovt bedrägeri. Det finns även kopplingar bland de allra farligaste kriminella och nätverken som skjuter i Göteborg, enligt Per Wadhed, men främst är gängmiljön en rekryteringsgrund för grövre brottslighet. De som stigit tillräckligt högt gör inte längre smutsjobbet själva.

– När den här brottsligheten har blivit tillräckligt framgångsrik, då försöker man nog att fjärma sig från de här killarna som åker omkring med guldkedja och en pistol nerstucken i byxlinningen, säger Erik Nord, operativ chef för polisen i Västra Götaland.

Trenden inom bekämpningen av organiserad brottslighet är att slå mot pengarna – för det är där det gör som ondast. Försäkringskassan och Skatteverket kan genom samarbetet med polisen rikta sina utredningar mot de som misstänks tillhöra kriminella gäng.

– Att en i organisationen åker in och får några år i fängelse, det är förluster som man säkert kan kalkylera med, men att man blir av med pengar, det svider betydligt tuffare, säger Erik Nord, operativ chef för polisen i Västra Götaland.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro