ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kriminella gäng tar över Sverige

Leif Johansson · 11 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Ett ovanligt våldsamt rån genomfördes söder om Stockholm. Flera beväpnade män sprängde och rånade en värdetransport från vaktbolaget Securitas. Under flykten tände rånarna eld på upp till tio bilar. Minst en av männen har kopplingar till Fucked For Life. 

Ett ovanligt våldsamt rån genomfördes söder om Stockholm. Flera beväpnade män sprängde och rånade en värdetransport från vaktbolaget Securitas. Under flykten tände rånarna eld på upp till tio bilar. Minst en av männen har kopplingar till Fucked For Life.  Foto: STIG ALMQVIST/pressens bild


klar

Artikellänk är kopierad

Södertäljenätverket är ett 30-tal yrkeskriminella som känner varandra väl och ibland gör gemensam sak vid olika brott. De låg bland annat bakom skottlossningen mot Södertälje polishus.
Södertäljenätverket är ett 30-tal yrkeskriminella som känner varandra väl och ibland gör gemensam sak vid olika brott. De låg bland annat bakom skottlossningen mot Södertälje polishus.
Naser Dzeljilji sköts och skadades allvarligt för ett drygt år sedan. Bara minuterna efter sköts flera skott på den här pizzerian som har kopplingar till Original Gangsters.
Naser Dzeljilji sköts och skadades allvarligt för ett drygt år sedan. Bara minuterna efter sköts flera skott på den här pizzerian som har kopplingar till Original Gangsters.

Den organiserade brottsligheten och gängen med kriminella ökar dramatiskt i Sverige.– Inom tio år kommer de att överstiga polisens förmåga att bekämpa brottsligheten, säger Polisförbundets ordförande Jan Karlsen.I mitten av 1990-talet fanns det en handfull kriminella gäng eller nätverk i Sverige. De bestod av ett mindre antal brottsdömda personer i några mc-klubbar och ett par löst sammansatta nätverk av kriminella ur olika etniska grupper.

I dag finns ett 40-tal kriminella nätverk och gäng med 100-tals medlemmar utspridda över hela landet. Ligorna ägnar sig åt mer eller mindre välorganiserad brottslighet och försörjer sig på bland annat narkotikahandel, smuggling, vapenhandel, utpressning, värdetransportrån och beskyddarverksamhet.– De sysslar med det mesta som ger snabba pengar, mycket pengar, och kräver en viss grad av organisering, säger Jan Karlsen på polisfacket som undersökt polisens förmåga att bekämpa ligorna.

Samtidigt som gängen har blivit fler har gränserna mellan många av dem suddats ut. Olika kriminella nätverk samarbetar allt oftare i enskilda brott, till exempel rån eller smuggling, och tar hjälp av varandra.– I dag är inga allianser oheliga i de här grupperingarna, säger Jan Karlsen.I och med att nätverken vuxit sig större finns de inte längre bara i storstadsregionerna, utan över hela landet från Malmö till Luleå.  Flera av gängen består av svenska medborgare men nästan alla har internationella kopplingar.

Ligorna är svåra för polisen att sätta fast. En del av affärsidén är att skrämma brottsoffer och vittnen så att de inte törs ställa upp i polisutredningar och rättegångar. Det hjälper inte heller att några av de mest kända gängen är splittrade av polisinsatser och att ledarfigurerna sitter i fängelse. Fängelsedomar behöver inte alls betyda dödsstöten för ligorna eftersom många av dem rekryterar nya medlemmar på landets fängelser.– De brukar fortsätta som tidigare även om de sitter inlåsta, säger Nils Ekegerd, chef för Rikskriminalens rotel för bekämpning av grov organiserad brottslighet.

Ligorna finns överallt

Världens mest fruktade mc-gäng

Hells Angels

Världens kanske mest beryktade och fruktade mc-gäng. Bildades i Kalifornien 1948 av soldater som kom hem från andra världskriget. Flera av medlemmarna är straffade för olika brott som misshandel, mord, utpressning, vapenbrott och ekonomisk brottslighet

Undre världens specialister

Fucked For Life

För tre år sedan kunde ett 40-tal personer knytas till gänget. Kärnan bestod av ett dussintal personer som alla kunde kännas igen på den gemensamma tatueringen FFL.Enligt polisen utför ligan bland annat mycket välplanerade grova rån. Några ligamedlemmar anlitas som specialister  på värdetransportrån, att spränga uttagsautomater och  att tvätta färgade sedlar.

Råare än andra kriminella gäng

Vietnammaffian

Gruppen påstås ha råare och brutalare metoder än andra kriminella grupperingar i Sverige. De smugglar sprit, lånar ut pengar och ägnar sig åt ”beskydd”. Men landsmännen utsätts samtidigt för stölder, inbrott, utpressning, grovt våld och mord. Det finns även misstankar om människosmuggling.

Inspirerade av maffiafilmer

Werewolf Legion

Flertalet av medlemmarna är mellan 20 och 23 år och redan straffade för grova brott. En tidigare straffad narkotikabrottsling i 30-årsåldern utpekas som ledare. Känns igen på att de bär skinnvästar med ett varulvsmotiv på ryggen. De ska vara inspirerade av maffiafilmer och kalla sig själva för ”warriors”.

Dominerar i Skåne

Exjugoslaviska grupperingar

Flera olika kriminella nätverk.  De misstänks bland annat för en mycket välorganiserad och omfattande cigarett- och spritsmuggling, beskyddarverksamhet samt utlåningsverksamhet. Dominerar i Skåne en del av den tyngre kriminaliteten helt.

Misstänks för krig om svartspel

Naserligan (albanligan)

Ett löst sammansatt nätverk av 100-talet kriminella i Västsverige. Flera personer i nätverket är dömda för mord och andra grova brott och de misstänks för inblandning i väpnat rån, utpressning, bedrägeri och olösta våldsbrott. Ligan ska även ha stridit med andra kriminella om kontrollen över illegalt spel.

Bildades på Kumlafängelset

Brödraskapet Wolfpack

Brödraskapet bildades bland interner på Kumlafängelset 1995 med Danny Fitzpatrick som ledare. Ledaren mördades tre år senare och gänget togs över av kriminella från främst Stockholm och Dalarna. Brottsligheten ska bland annat gälla rån, hot, misshandel och vapenbrott. Brödraskapet anklagades under en tid även för att ha kopplingar till nazistiska grupper.

Anklagas för rån och utpressning

Bandidos

Bildades i Texas efter Vietnamkriget 1966 och kom till Sverige 1995. Totalt finns 163 medlemmar som enligt polisen har ett tyngre brottsregister än andra mc-klubbars. De anklagas för att ägna sig åt bland annat utpressning, rån, misshandel, olaga hot och vapenbrott.

”Ett mycket farligt gäng”

Original gangsters, OG

OG bildades i Göteborg 1995. Medlemmarna kommer från Göteborg och övriga Mellansverige. De känns igen på en tatuering på ena axeln som föreställer en sol eller en stjärna och bokstäverna OG. Verksamheten ska i huvudsak bestå av välorganiserade rån, beskyddarverksamhet och narkotikaaffärer, och OG beskrivs som ”ett tungt beväpnat och mycket farligt gäng”. 

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Johansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro