ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Kriminella tjänar miljoner på byggfusk: "De är duktiga på att gömma sig"

Johan Wikén, Linnea Bergman · 4 Jul 2018
Uppdaterad 4 Jul 2018
Enligt Fair play bygg handlar det om enorma summor som går till kriminella.

Enligt Fair play bygg handlar det om enorma summor som går till kriminella. Foto: Pixabay


Där det finns pengar att tjäna finns det också kriminella. Inom byggbranschen är brottsligheten omfattande. Det har alltid varit den bransch som vi har haft mest problem med”, säger Stefan Lundberg, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Människor från till exempel Sydamerika tvingas betala närmare 20 000 kronor för att få ett byggjobb i Sverige. De får betala 3 000 kronor för en sängplats i ett litet rum med flera andra. Trots att de bara tjänar mellan 30 och 50 kronor i timmen tvingas de ge bort en del av inkomsten till arbetsgivaren eftersom de inte har något arbetstillstånd.

Exemplen ovan är en verklighet inom byggbranschen i dag, enligt projektet Fair play bygg som granskar fusk och kriminalitet i branschen.

– Det omsätter enormt stora pengar och det finns kopplingar till grov organiserad brottslighet, säger Peter Leander från Fair play bygg.

På onsdagen, under Almedalsveckan, anordnade projektet ett seminarium där frågan ”Håller de kriminella på att ta över byggbranschen?” diskuterades. En av deltagarna var Stefan Lundberg, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

– Byggbranschen har alltid varit den bransch som vi har haft mest problem med. Det handlar om komplexa upplägg som är väldigt svåra att utreda, säger han.

Stefan Lundberg tar upp svartjobbshärvan vid bygget av Nya Karolinska som ett exempel.

– Där handlade det om 20 målvakter med över 100 bankkonton. Vi har ofta problem att komma förbi målvakten och hitta den verkliga huvudmannen. De är duktiga på att gömma sig. Vårt mål är att komma högre upp i hierarkin, säger han.

Projektet Fair play bygg tar emot tips om misstänkt fusk som de senare lämnar över till berörda myndigheter. Förra året fick de in 141 tips, 55 av dessa lämnades vidare till myndigheter. Majoriteten handlar om byggföretag som använder svart arbetskraft.

– Ett av skälen är att arbetskraften är en av de dyrare sakerna i processen. Kan man skära ner på den kostnaden kan man få röda siffror att gå till svarta, säger Pia Bergman, nationell samordnare för Skatteverkets satsning mot grov ekonomisk brottslighet.

Även Anders Ygeman, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen, deltog i diskussionen. Han håller med om att det är svårt att komma åt fusket inom branschen.

– När rättsväsendet skärper sina mekanismer hittar tjuvarna nya sätt att komma runt det, så kommer det alltid vara.

Anders Ygeman lyfter fram de utökade inre gränskontrollerna som började gälla i måndags som en metod för att motverka delar av problematiken.

– Jag tycker att vi redan tidigare borde ha sett till att ha bättre kontroller vid våra flygplatser. Vi har inte gjort tillräckligt för att stoppa den illegala arbetskraften och stöldligorna från att komma in i Sverige, säger han.

pil
Fakta: Inkomna tips till Fair play bygg

Projektet Fair play bygg drivs av Stockholms byggmästareförening och Byggnads Stockholm-Gotland. De tar emot tips om misstänkt fusk inom byggbranschen som lämnas över till myndigheter som Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Arbetsmiljöverket och polisen.

2017 fick de in 141 tips, 55 av dessa lämnades vidare till myndigheter. 16 företag och personer upptaxerades med totalt 19 miljoner kronor av Skatteverket.

Hittills i år har Fair play bygg fått in 101 tips, 42 har lämnats över till myndigheter och flera förundersökningar pågår hos Ekobrottsmyndigheten.

Källa: Källa: Fair play bygg

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro