ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kriminellt belastade Sverigedemokrater blir nämndemän

Stockholm TT · 19 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Partiet fick efter valet rätt att utse 300 nämndemän till svenska domstolar. Enligt TV 4:s Nyheterna har partiet "på många håll" nominerat personer med kriminellt förflutet.

Kanalen har talat med en av dem, Roger Hedlund, som sitter i kommunfullmäktige i Gävle för Sverigedemokraterna. Han har tidigare dömts för flera brott som misshandel, grov olovlig körning och stöld. Själv tycker Hedlund att den brottsliga banan är ett passerat kapitel. Kommunen bestämmer-Det är ju väldigt gamla grejer. Jag har hållit mig lugn och skötsam i många år nu, säger han till Nyheterna. Formellt utses nämndemän av kommunfullmäktige i domstolens hemkommun efter att ha nominerats av respektive parti.

I Landskrona kommun, där sd gjorde ett mycket starkt val, sker ingen generell bakgrundsgranskning av de personer partierna nominerar. Fullmäktige fattade under hösten där beslut om att utse totalt 20 nämndemän, varav 5 tillhör sd. -Vi skickar ut informationsmaterial till partierna inför de olika val som ska förrättas. När det gäller nämndemän så bifogar vi bland annat rättegångsbalkens text om vilka som är valbara som nämndemän, säger stadsjurist Marie Pettersson. Laglydnad ett kriterium I lagtexten står bland annat följande: "bör endast den utses som med hänsyn till omdömesförmåga, självständighet, laglydnad och övriga omständigheter är lämplig för uppdraget." Enligt Landskrona kommuns praxis utgår alltså kommunen från att partierna tar ansvaret för vilka som nomineras.

Nämndemännens arbetsgivare Domstolsverket gör heller inga bakgrundskontroller, berättar personalhandläggare Anita Larsson för TT. -Det har vi ingen kännedom om här. Vi vet vilka som är nämndemän, deras kön och sådant som behövs för löneutbetalning. Vi vet inte ens vilken partitillhörighet de har, säger Larsson. Tingsrätterna, där nämndemännen konkret arbetar, kontrollerar om nya nämndemän är föremål för pågående utredningar eller aktuella misstankar. -I så fall så avvaktar vi med att låta nämndemännen arbeta till dess det avgjorts om de är skyldiga, säger Lillemor Ernström vid Landskrona tingsrätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro