ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Krimvården svarar på kritik om rymmare och Breivikbälte”

Gustaf Larsson · 13 Jul 2018
Uppdaterad 13 Jul 2018
Claes Nöjd, tillförordnad chef för nationella transportenheten, svarar på kritik om den morddömde som rymde vid en kisspaus.

Claes Nöjd, tillförordnad chef för nationella transportenheten, svarar på kritik om den morddömde som rymde vid en kisspaus. Foto: Kriminalvården/ TT


Morddömde Kristofers Kastellanoss lyckades rymma vid en kisspaus utanför Laxå. Kriminalvården har fått skarp kritik för det inträffade, och nu svarar deras Claes Nöjd på kritiken.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan i går har den morddömde Kristofers Kastellanoss, 25, varit på fri fot efter att han rymde från en fångtransport. Han rymde i samband med en kisspaus utanför Laxå, enligt uppgifter till Metro.

Claes Nöjd är chef för nationella transportenheten. Nu svarar han på den skarpa kritiken som har riktats mot Kriminalvården.

Hur många klienter var med i transporten?

– Två klienter var med i transporten, inklusive personen som rymde.

Hur många personal befann sig i transporten?

– Tre personal, vilket också är det normala vid en transport.

Hur erfaren var personalen?

– De är ordinarie personal alla tre. En har haft en tillsvidaretjänst sedan i våras, men alla genomgår en 20 veckor lång utbildning när de anställs och därefter genomför vi regelbundna övningar. Ibland tillsammans med andra samverkansparters.

Är personalen vid fångtransporten kvar i tjänst?

– Ja, de är kvar i tjänst.

Vilket typ av fängsel bar mannen vid rymningen?

– Han hade handfängsel. Det kan kombineras med ett midjefängsel, vilket vi använder i vissa fall, men om det har förekommit här kan vi inte gå ut med.

Är han farlig för allmänheten?

– Utifrån händelsen kan vi inte svara på det. Det är en fråga för polisen.

Hur kunde rymningen gå till?

– Vi har påbörjat en incidentutredning och där kollar vi på själva händelseförloppet i detalj. Det är mycket viktigt för oss att utreda vad som har hänt, just nu är det den mest prioriterade utredningen vi har. Vi har kallat in personal från semestern till och med, och ser mycket allvarligt på händelsen. Som sagt är det ovanligt med rymningar generellt från Kriminalvården.

När hände det senast?

– Innan 2015. Exakt år har jag inte i huvudet, men innan 2015.

Det har förekommit uppgifter om att fången stannade för en kisspaus, stämmer det?

– Det kan vi inte bekräfta. Vi vill inte förekomma utredningen. Vi utreder på ett sätt så vi kommer fram till som har hänt och vad vi behöver förbättra i vår verksamhet

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro