ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kris för svensk tomatodling

Anna K Eriksson/TT · 27 Okt 2013
Uppdaterad 27 Okt 2013

Några väljer gurka, vissa slutar eller går i konkurs. Svensk tomatodling är i kris efter hård konkurrens från billiga holländska tomater.

klar

Artikellänk är kopierad

- All tomatodling som finns nu kommer inte att starta nästa år. Vi bedömer att runt 25 procent av odlingarna kommer försvinna, säger Thomas Lilja, ordförande i Växthusgrönsaker LRF Trädgård.

Svenska tomater utgör runt 20 procent av marknaden. Resten är import. Överproduktion av främst holländska tomater har pressat priset så hårt att vissa svenska odlare nu exporterar tomater. Det har förmodligen aldrig hänt tidigare, konstaterar Jordbruksverket i ett månadsbrev.

Caroline Andersson på Brännan Tomater i Viken utanför Höganäs är bekymrad.

- Vi får i genomsnitt 9.50 kronor per kilo från grossisterna, vilket innebär att vi kommer gå med förlust. Svenska tomater i handeln säljs, problemet är vad vi får betalt.

En av landets största grossister, Axfood, menar att svenska odlare ändå får mer betalt än holländska. Svenska tomater är också dyrare i butik, trots att de anses vara likvärdiga med andra.

- Årets priser är låga, men vi kan inte betala mer för en produkt som vi inte kan sälja för mer än ett marknadsmässigt pris sen. Många efterfrågar också nya sorter och de är ofta importerade, säger Axfoods presschef Ingmar Kroon.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna K Eriksson/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro