ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Krisen är här – då tröstäter vi

Marijana Dragic · 19 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: SCANPIX

 Chips, läsk och godis ska ta svenskarna igenom lågkonjunkturen.– Vi har sett att försäljningen av chips och läsk har gått upp, säger Åsa- Britt Hermansson på Nielsen Research Group.Siffrorna går tvärs emot dagligvaruströmmen, där försäljningen generellt har minskat, enligt Nielsen Research Groups kartläggning.

Också godistillverkaren Karamellkungen har ökat sin försäljning. I november sålde de 200 000 kilo mer godis jämfört med samma period förra året, enligt företagets vd Mika Olenius.Inga konstigheter, menar experten. – Jag är inte förvånad. Tröstätning är ett sätt att fly undan för en stund, känslorna dövas, säger Henry Montgomery, professor i kognitiv psykologi vid Stockholms universitet.

Jämfört med klädinköp, resor och andra kostsamma inköp är chips och godis ett tillsynes billigt nöje, menar han.– Utslaget på ett år blir det en del pengar, men folk är ju inte bara förnuftiga. Det kostar inte så mycket åt gången.

Att mumsa på en godisbit distraherar och lugnar, menar han.– Det är ett primitivt sätt att tillfredsställa sina behov, och är man mätt är det svårare att vara upprörd.

klar

Artikellänk är kopierad

Marijana Dragic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro