ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Krisen har nått in bakom murarna

Moa Kärnstrand · 29 Aug 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det är bland annat barnmöblerna Sara och våningsängen Kalle som säljer allt sämre. Av det 30-procentiga tappet som drabbat kriminalvården i försäljning av produkter tillverkade av fångarna har hälften skett inom träindustrin.

– Det beror på lågkonjunkturen, säger Ulf Jonsson, chef för Kriminalvårdens klient- och säkerhetsenhet.

– Om vi tillverkar till exempel delar till hus och det sker en minskning i efterfrågan hos husleverantörerna så drabbar det givetvis oss också. 

Men till skillnad från i övriga samhället behöver fångarna inte oroa sig för varsel och uppsägningar – men väl för en kurs i kultur.

– Vi ser till att de får annan sysselsättning, som kulturutövning eller att gå kurser, säger Ulf Jonsson.

Den största delen av försäljningsminskningen räknar dock Kriminalvården med att väga upp med tillverkning av möbler till sig själva. Redan nu tillverkar fångar bland annat cellinredning.

Så ni får de fräschaste lokalerna i lågkonjunkturen?– Nä, vi bygger till exempel ett nytt stort häkte i Sollentuna dit vi behöver  nya möbler. Det är ett sätt att bli mindre konjunkturbundna.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro