ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Krisen i Svenska Akademien i fem punkter

David Peterson · 18 Apr 2018
Uppdaterad 18 Apr 2018
Börshuset i Stockholm där Akademien håller till.

Börshuset i Stockholm där Akademien håller till. Foto: Wikimedia Commons


Har du inte hängt med i alla turerna kring Svenska Akademien de senaste veckorna? Här är fem korta punkter om krisen.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Oklar konflikt

Svenska Akademien tycks ha delats upp i två falanger. En med de tidigare ständiga sekreterarna Sture Allén och Horace Engdahl i täten och en med de två senaste sekreterarna Peter Englund och Sara Danius. Vad konflikten egentligen handlar om är ganska oklart.

2. Falangstrid

Enligt Horace Engdahl har Sara Danius ledarskap i Akademien varit dåligt och i en debattartikel i Expressen skrev han att Danius var ”den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift.”

Den andra falangen röstade för en uteslutning av ledamoten Katarina Frostenson – som är gift med Jean-Claude Arnault, som anklagats för sexuella övergrepp och trakasserier av 18 kvinnor.

Efter omröstningen meddelade ledamöterna Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren att de lämnar sina uppdrag. Även Sara Danius lämnade senare Akademien.

3. Kungen träder in

Svenska Akademiens reglerna har inte rörts sedan kung Gustav III instiftade institutionen 1786 men nu har kung Carl XVI Gustaf, Akademiens beskyddare, bestämt sig för en regeländring.

Ledamöter som under längre tid än två år inte deltagit i arbetet ska vidare anses ha lämnat Akademien, enligt kungens förslag på stadgeändringar.

4. Knytblusmanifestation och torsdagsmöte

I morgon håller Svenska Akademien sitt regelbundna torsdagsmöte i Börshuset i Stockholm. Det är det första mötet efter Sara Danius avgång som ständige sekreterare förra veckan. Ledamoten Göran Malmqvist har gått in som tillfällig direktör och ska leda sammankomsten.

Utanför Börshuset förväntas tusentals personer sluta upp iklädda knytblus, ett plagg som starkt förknippas med Danius, för att visa sitt missnöje med Akademien.

Sara Danius i knytblus när Nobelpriset i litteratur delades ut till Bob Dylan 2016.
Sara Danius i knytblus när Nobelpriset i litteratur delades ut till Bob Dylan 2016.

5. Advokatutredningen

DN:s granskning av Jean-Claude Arnault publicerades i slutet av november förra året. Akademien agerade då genom att tillsätta en advokatutredning med syfte att ta reda på hur ledamöternas samröre med Arnault såg ut.

Exakt vad utredningen kommit fram till är ännu oklart men Akademien ska bland annat ha uppmanats till att polisanmäla den verksamhet som Arnault bedrivit. Något man valde att inte göra.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro