ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Krisen i vården kan bli värre i sommar

JOSEFIN SVENBERG/TOBIAS ANDERSSON ÅKERBLOM · 5 Maj 2014
Uppdaterad 5 Maj 2014

Redan två månader innan semestrarna larmas det från fackligt håll om bemanningskris inom vården. Vårdförbundet i Stockholm: Det är en jättehemsk situation”.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det var katastrofalt förra året, med otroligt tunga arbetspass, och vi är rädda att det blir likadant i sommar. Det är  visserligen fler personer anställda i år, men eftersom många är nya är kompetensen lägre än vanligt, säger Johan  Drakenberg, sjuksköterska på Södersjukhusets akutmottagning i Stockholm, här tillsammans med sina kollegor My Morin och Sofia Magnusson.
– Det var katastrofalt förra året, med otroligt tunga arbetspass, och vi är rädda att det blir likadant i sommar. Det är  visserligen fler personer anställda i år, men eftersom många är nya är kompetensen lägre än vanligt, säger Johan  Drakenberg, sjuksköterska på Södersjukhusets akutmottagning i Stockholm, här tillsammans med sina kollegor My Morin och Sofia Magnusson.Foto: Urban Brådhe

Vårdförbundets centrala kansli sammanställer just nu den årliga sommarrapporten, där man redogör för bemanningläget i landets samtliga 21 landsting.

– Innan den är klar har vi ingen exakt helhetsbild, men det är klart att det ser tufft ut. Det är som det brukar vara – det pratas om att stänga avdelningar, erbjuda extraersättning för de som går in och jobbar på semestern, och så vidare, säger Cecilia Sandahl, presschef på Vårdförbundet.►SKL: Fler behövs i vården

På fackförbundets lokalavdelning i Stockholm är man desto mer bekymrade.

– Vi får signaler från våra medlemmar om att det är en jättehemsk situation. Det är ett starkt uttryck, men det är verkligen väldigt ansträngt, säger Jane Stegring som är vice ordförande för Vårdförbundet i Stockholm.

– För första gången hör vi att arbetsgivarna också är oroade. Och det gör ju inte oss mindre oroliga. Annars brukar de bara vifta bort det och säga att det kommer att ordna sig, säger Jane Stegring.►Sju av tio vill stoppa vinst i välfärden

Även i Göteborg förväntar sig facket en tuff sommar för de vårdanställda. Västra Götalandsregionen har i år höjt ingångslönen för sjuksköterskor till 22 500 per månad, men enligt Vårdförbundet riskerar det ändå att bli värre än i fjol.

– Farhågan i Sverige är att det blir värre den här sommaren än vad den förra var, säger Elisabeth Flygare, samordnare för förvaltning SU på Vårdförbundet.

– Blir någon sjuk eller om det händer något då blir det illa. Det är bara att hålla sig frisk och hålla sig på benen, säger Marie Öberg-Flod, samordnare för primärvården på Vårdförbundet i Göteborg.

klar

Artikellänk är kopierad

JOSEFIN SVENBERG/TOBIAS ANDERSSON ÅKERBLOM
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro