ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Krisen på Krim hotar svenska jobb

Anders Göransson · 3 Mar 2014
Uppdaterad 3 Mar 2014

Foto: TT


Hot om ekonomiska sanktioner ska få Ryssland på bättre tankar i Ukraina. Men om de införs drabbas inte bara Ryssland utan tillväxten i hela världen - inte minst i den exportberoende svenska ekonomin. – Alla är förlorare med en sådan utveckling, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

klar

Artikellänk är kopierad

Den laddade situationen på Krim hotar världsekonomins utveckling. Inom EU och USA diskuteras möjligheten att införa handelsrestriktioner mot Ryssland, något som Ryssland i sin tur kan tänkas besvara med ett strypa energitillförseln till det redan ekonomiskt sköra Europa.►Bildt: Det kan urarta till en fullskalig konflikt

Ett sådant händelseförlopp vore förödande. Enligt Nordeas chefsekonom Annika Winsth är det dock mindre sannolikt.

– Min bedömning är att det inte är huvudscenariot, det finns ingen som har något att vinna på det. Flera europeiska länder är beroende av gas från Ryssland, och USA vill inte in i en sådan process när man just haft en ekonomisk återhämtning. Ryssland har inte heller något att vinna, säger hon.

Robert Bergvist tror att skadan delvis redan är skedd.

– Även om vi med ett önsketänkande får igång förhandlingar redan imorgon så kommer vi att få se en effekt av den osäkerhet som uppstått. Den sitter kvar på näthinnan och kommer att påverka tillväxten genom att företag skjuter på sina investeringar och nyanställningar, och att hushållen som ser börserna falla håller hårdare i plånböckerna.►Politiker vill höja beredskapen på Gotland

Han menar att utvecklingen ökar trycket på Riksbanken att sänka räntan vid sitt kommande penningpolitiska möte den 8 april.

– Kombinationen sämre tillväxt och låg inflation - då faller bitarna på plats för en räntesänkning. Men vi är inte där än.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro