ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Krisen slår hårt mot Hollywood

Elisabeth Braw · 27 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Finanskrisen i Hollywood tvingar stjärnorna att sänka sina löner

klar

Artikellänk är kopierad

 Nu slår finanskrisen hårt mot nöjesindustrins mecka: Hollywood. – Jag vet flera skådespelare som söker jobb på McDonald’s, säger Tim Clark som har tolv års erfarenhet av drömfabriken. Tjugofyraåriga tv-skådespelaren Ian Delaney ser bra ut. Och han vet att han kan sitt jobb för han fick massor av uppdrag i Los Angeles när han kom dit för tre år sedan. Men nu får han inte en enda roll. – Etablerade skådespelare provspelar för roller de aldrig skulle ha tittat på för ett år sedan. Och skådespelare som jag, som tidigare har kunnat leva på skådespeleriet, måste hitta andra jobb, säger han. Inte ens Hollywood slipper undan recessionen. Enligt Los Angeles Economic Development Corporation förlorade nöjesindustrin i Los Angeles 22 000 jobb bara i januari – mer än 10 procent av arbetsstyrkan. – Både tv-jobb och reklamjobb har blivit färre, så det är mindre jobb för både skådespelare och produktionsarbetare, säger Kevin Klowden, chefsekonom på Milken Institute i Santa Monica.För Tim Clark, som har varit skådespelare, kameraman, filmredigerare och assisterat producenter under sina tolv år i branschen, har tiderna aldrig varit så dåliga. – Förr brukade skådespelare jobba deltid som servitörer. Men nu är även de jobben svåra att hitta. Jag vet flera skådespelare som söker jobb på McDonald’s, säger han. Men de stora stjärnorna kommer inte att behöva ansöka om a-kassa. – Film är jämförelsevis billig underhållning, och det här kommer att bli det bästa filmpublikåret på länge. Och många kända skådespelare blir producenter också. Det är en lönsam business, säger Lien Ta, redaktör på Hollywood.com.  

Här är skådisarna som drabbats av krisen

• Hela rollbesättningen på ”CSI: Miami” har tvingats till en lönesänkning. • Mindre kända skådespelare som tidigare fick 125 000 dollar per avsnitt tjänar nu omkring 80 000 dollar.• Candice Bergen, känd från bland annat ”Sex and the city”, ”Boston legal” och ”Bride wars”, sparkades nyligen från en ny tv-show för att hon var för dyr.  • Mickey Rourke har enligt uppgift gått med på en kraftig lönesäkning på uppföljaren till ”The wrestler”. • Terrence Howard ersattes av Don Cheadle i ”Iron man 2” (under produktion för tillfället), för att Howard var för dyr. Samuel Jackson har hotat att hoppa av samma film efter att ha nekats sitt vanliga arvode. • Nyligen blev det klart att Christina Applegates komediserie ”Samantha” läggs ner. Orsak? Besparingsskäl.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro