ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Krisen snart ett faktum för svensk spelindustri

Aron Andersson · 8 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Grin släppte tidigare i år de tre spelen Bionic commando (bilden), Wanted: Weapons of fate och Terminator salvation som alla floppade. Det, i kombination med den stundande finanskrisen, blev det ledande spelbolagets fall.

Grin släppte tidigare i år de tre spelen Bionic commando (bilden), Wanted: Weapons of fate och Terminator salvation som alla floppade. Det, i kombination med den stundande finanskrisen, blev det ledande spelbolagets fall. Foto: Capcom


klar

Artikellänk är kopierad

Grins konkurs stoppade tillväxten i spelmeckat Sverige. – Det är klart en stor smäll, säger Dataspels­branschens talesman Per Strömbäck.I dag presenterades spel-utvecklarindex och för 2008 fortsatte tillväxten i både personal och omsättning. Men för 2009 kan siffrorna se annorlunda ut då en av landets största studios, Grin, gick i konkurs i somras.– Det märks tyvärr inte i denna statistik. Men det var kanske 15 procent av alla anställda i Sverige. Det är klart en stor smäll som ger svallvågor i hela branschen, säger Per Strömbäck.

Exakt hur det kommer att påverka nästa års index är svårt att säga men en teori är att fler små bolag kommer att startas av före-detta Grinmedarbetare och att många kommer att rekryteras av andra spel-utvecklare.– Vi kommer kanske inte att ha en lika stor ökning som tidigare, men Grintappet kommer att kompenseras av andra faktorer. Dels nya företag som startas ur resterna av Grin, dels stor tillväxt i andra branscher, som hos underleverantörer och mobilspelsutvecklare.

Siffrorna visar en ökad omsättning för 2008 men ett rekordstort minus i resultatet – 188 miljoner kronor. – Den siffran har inte så stor betydelse för branschens utveckling. Det är vanskligt att tolka resultat när det är bolag som ingår i koncerner. Det var också år då bolagen gjorde stora investeringar och inte hade så mycket intäkter.

Kan flera utvecklare gå samma öde till mötes som Grin?– Det går inte att bortse från den risken. Men de var i en speciell situation, både på grund av finanskrisen men också för att de hade tre releaser varav ingen mötte förväntningarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro