ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Krisplanen godkänd

TT · 11 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Senatorer informerar pressen om att krispaketet godkänts.

Senatorer informerar pressen om att krispaketet godkänts. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Representanthuset har godkänt krisplanen för USA:s bilindustri. Räddningsplanen, värd 15 miljarder dollar, väntas möta tufft republikanskt motstånd i senaten dit det nu skickas. I representanthuset röstades "Bilindustrins finansierings och omstruktueringslag" igenom med 237 röster mot 170 efter flera timmars intensiv debatt. Representanthusets talman Nancy Pelosi sade att krislånen kommer att sätta fart på bilindustrin och förbättra landets ekonomiska hälsotillstånd.

– Lagförslaget sätter oss på ett nytt spår mot livskraft. Det är ett prov. Och vi kommer snart, inom några veckar, att se om cheferna i Detroit är villiga att göra valen (som är villkoren i paketet), sade hon. – Vi vill kasta ut en livlina för framgång. Vi har inte för avsikt att betala livsuppehållande verksamhet.Planen är konstruerad för att ge bilindustrin tillgång till kortfristiga lån som ska hjälpa dem att överleva till och med mars. Enligt förslaget ska en så kallad bil-tsar utses av Vita huset. Bil-tsaren får mycket långtgående makt över vad de företag som ansluter sig till räddningsplanen får och inte får göra. Regeringen kan välja att dra tillbaka lånen om företagen inte gör framsteg, eller vägra mer hjälp efter sista mars om de inte har en lovande överlevnadsplan. Bland republikanerna finns en stor skepsis till planen.I debatten före omröstningen dömde republikanen Tom Feeney ut den som en korttidslösning som enbart kommer att länsa statens skattkistor och överanstränga skattebetalarna. – Att detaljstyra en affärsverksamhet från Washington är den yttersta formen av övermod. Det kommer aldrig att fungera, sade han. Planen går nu vidare till senaten där demokraternas majoritet är liten och utgången betydligt mer oviss än i representanthuset.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro