ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Krisrapporterna sänker Alliansen

Karolina Skoglund · 25 Jun 2014
Uppdaterad 25 Jun 2014

På bara sju månader har tre stora larmrapporter om den svenska skolan kommit. Det kan sänka Alliansen i valet, menar experter. – Björklund står inför ett tvåfrontskrig nu, säger statsvetaren Magnus Hagevi.

klar

Artikellänk är kopierad

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) kallar Talis-rapportens resultat för ”oroande”. ”Det är en skarp vidräkning med kommunerna som arbetsgivare. Yrkets  status har sjunkit kraftigt under kommunaliseringstiden sedan 90-talets början och det är ett misslyckande för kommunaliseringen”, säger han.
Utbildningsminister Jan Björklund (FP) kallar Talis-rapportens resultat för ”oroande”. ”Det är en skarp vidräkning med kommunerna som arbetsgivare. Yrkets  status har sjunkit kraftigt under kommunaliseringstiden sedan 90-talets början och det är ett misslyckande för kommunaliseringen”, säger han.Foto: TT

Larmrapporterna om den svenska skolan har avlöst varandra under det senaste året. Senast i ledet är Talis 2013. Undersökningen, som genomförts i 34 OECD-länder, visar bland annat att bara drygt varannan svensk lärare skulle välja att bli lärare igen. Det är den lägsta siffran bland alla länder i undersökningen.

– Det är naturligtvis allvarligt att läraryrket har så låg status. De svenska lärarna är missnöjda med att de inte får någon återkoppling och lite kompetensutveckling, säger Katalin Bellaagh, Skolverkets projektledare för Talis 2013.

Rapporten visar även att de svenska lärarna upplever skolan som en betydligt mer orolig plats än lärarna i de andra skolorna.

– Med Talis är det tänkt att man ska ge ordet till lärare och deras förutsättningar. Men det är klart att det hänger ihop med Pisa-resultaten. Det här är en förklaring på varför man inte lyckas åstadkomma resultat i klassrummen. 

Statsvetarna: Så påverkar rapporterna Alliansen

Magnus Hagevi, docent i statsvetenskap vid Linneuniversitetet i Växjö.

Oavsett vad Alliansen säger om vad som är orsaken så kommer det vara svårt att förklara att man inte kunnat ge resultat på åtta år. Att dessa rapporter kom så nära inpå valet är helt klart en fördel för oppositionen. Dessutom har skolan seglat upp och bara blivit en viktigare och viktigare fråga. Björklund står därför inför ett tvåfrontskrig nu: Dels måste han försvara vad han gjort och dels måste han attackera Socialdemokraterna.

Maria Jansson, statsvetare och universitetslektor vid Stockholms universitet:

Det är otroligt svårt att säga om en viss, specifik fråga får genomslag i valet. Jag tror i så fall att de senaste årens negativa uppmärksamhet på hela New Public Management (valfrihetsreformer som genomsyrar både skola, vård och omsorg) kan göra det tufft för Alliansen. Man har drivit den här typen av förslag väldigt framgångsrikt och nu ser man att det finns en baksida också.

Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet:

De återkommande krisrapporterna om att skolan fungerar dåligt är så klart negativt för regeringen. Det är ju de som är ytterst ansvariga. Det bidrar till att väljarna får känslan av att något är fel men att de som tur är har en opposition som kan fixa till det. När saker och ting går snett blir det alltid en uppförsbacke. Det är ett av skälen till att sittande regeringar i allmänhet är förlorare i valen.

LÄS MER: 

► Problemen för skolan – och hur de ska lösas

► Björklund om nys skolfiaskot: S-regeringens fel

► Stöket ökar trots åtta år av Ordning och reda-politik► Johan Norberg: Det är inte friskolornas fel

Alice Teodorescu.
Alice Teodorescu.

Debattörerna: Så drabbas Alliansen av rapporterna

Alice Teodorescu, borgerlig debattör och jurist:

"Jag tror att de här rapporterna påverkar Alliansen negativt i och med att problemformuleringen har varit så hårt förknippad med Folkpartiet. Samtidigt beror egentligen många av problemen på politiska reformer som införts sedan decennier, vilket väljarna kanske inte tänker på. Bildningstraditionen i Sverige har man skrotat sedan länge, det är inget som kommit från Alliansen. Just nu finns det en otålighet bland väljarna men jag tror inte att man ska försöka ändra på saker precis innan valet. Då blir det för kortsiktigt. Vad skolan behöver är långsiktighet". 

Jens Orback, generalsekreterare för Palmecentret:

"Den som förespråkar ett offentligt drivet system måste också orka reformera det. Minns när jag gjorde TV och föräldrar beklagade sig över en skola som behöll usla lärare och inte såg deras barn. De hade ingen tanke på en vinstdriven skola, men eftersom vi inte kunde reformera den ersattes den av en annan, som sedan köptes upp av riskkapitalister. I dag tror jag det är få, förutom ägarna, som ser något motiv för vinstdrivande skolor. Björklund har inte lyckats höja statusen i själva bildningsuppdraget. Pratet om kunskapsskolan och prov hotar att förminska den enorma betydelsen som lärarens möte med eleven har. Vi svenskar har stor tillit till staten och dess myndigheter. Men vi gillar inte när skattemedlen läcker ut". 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro