ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Kristdemokraterna i Botkyrka vill skapa bostadsområde för elallergiker

Linus Lindgren · 20 Feb 2018
Uppdaterad 20 Feb 2018
En elfri zon kommer upprättas i Botkyrka om Kristdemokraterna får bestämma.

En elfri zon kommer upprättas i Botkyrka om Kristdemokraterna får bestämma. Foto: Kristdemokraterna/Pixabay


Kristdemokraterna har lämnat in ett förslag om att upprätta ett elfritt område i Botkyrka. Detta för att ha en plats där elallergiker kan bo. Att elallergi ens existerar är däremot inte vetenskapligt bevisat.

klar

Artikellänk är kopierad

En elfri zon där elallergiker ska kunna bygga hus och leva elfria liv. Det är ett förslag som nämns kort i Kristdemokraterna i Botkyrkas budget. Det finns däremot ingen forskning som stödjer att elallergi faktiskt existerar.

Kristdemokraterna i Botkyrkas gruppledare, Stefan Dayne, säger att de vill stärka Botkyrkas varumärke och göra det attraktivt för alla att flytta till Botyrka.

– Vi vill att alla ska kunna bo i Botkyrka. Även de som upplever att de är känsliga mot el. Vissa hävdar att det inte finns elallergi. Men jag har träffat folk som upplever det och de mår väldigt dåligt. Alla ska kunna bo och må bra här, säger han.

LÄS MER
Ingen mobilfri zon i Mora

Stefan Dayne säger att de inte vill att kommunen ska bygga några hus, utan bara upprätta en plats som är elfri där elkänsliga personer kan bygga hus och bo. Han föreslår Grödingelandet i Botkyrka som en bra plats.

– De kan bygga passivhus och leva utan el. Grödingelandet ligger långt från motorvägar och industrier och skulle vara en bra plats, säger han.

Han tror inte att Kristdemokraterna i Botkyrka kan riskeras att ses som oseriösa med det här förslaget. Det viktigaste för Stefan Dayne är att människor ska må bra.

– Det är en komplicerad fråga det här. Det handlar inte om en valfråga utan om samhällsbyggnad och att folk som lider av dessa problem ska må bra, säger han.

LÄS MER
Mat-orgasm helt utan el

Elallergi eller elkänslighet som det också kallas innebär enligt Folkhälsomyndigheten att människor upplever rodnad, stickande känsla i huden, yrsel och trötthet när de är i närheten av elektromagnetiska fält (EMF). Forskning på ämnet har pågått under många år men ingen studie har kunnat bevisa att det finns ett orsakssammanband mellan  EMF och symptomen. Folkhälsomyndigheten slår däremot fast att det inte råder några tvivel om att det finns människor som får besvär kring elektronisk utrustning.

Stefan Dayne har ingen uppfattning om hur många personer i Botkyrka eller i Sverige som menar att de lider av elallergi.

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Lindgren
Linus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro