ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kristersson efter Centerns besked: En tung dag för Alliansen”

Fredrik Samuelson · 13 Nov 2018
Uppdaterad 13 Nov 2018
Centerpartiet kommer att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister, säger Annie Lööf.

Centerpartiet kommer att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister, säger Annie Lööf. Foto: Patrik C Österberg / IBL


Centerpartiet kommer att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister på onsdag. En tung dag för Alliansen”, konstaterar Kristersson på sin Facebooksida.

klar

Artikellänk är kopierad

Talmannen föreslog på måndagen Ulf Kristersson (M) som statsministerkandidat. På onsdag blir det omröstning i riksdagen i ett försök att få en ny regering.

Både Centern och Liberalerna har sagt att de kommer att rösta nej till Kristersson för att de inte vill sitta i en regering som blir beroende av SD för att få igenom sin politik.

– För oss i Centerpartiet kan en alliansregering bara bildas om det finns förankring över blockgränsen. Omröstningen i morgon handlar alltså inte om Ulf Kristersson som statsminister, den handlar om vilken maktposition man är beredd att ge Sverigedemokraterna. Centerpartiet kommer därför att rösta nej till att ge Sverigedemokraterna ett avgörande och historiskt unikt inflytande, säger Annie Lööf i ett pressmeddelande.

LÄS MER
Kristerssons besked: Vill bilda regering med KD

”Samtal över blockgränsen”

Hon fortsätter:

– Centerpartiet värnar Alliansen och en röst i morgondagens statsministeromröstning är endast ett nej till att ge Sverigedemokraterna ett avgörande inflytande, den är fortfarande ett ja till fortsatta ansträngningar att forma en handlingskraftig regering där Alliansens fyra partier kan hålla ihop i samtal över blockgränsen.

– Mellan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är det sex partier som representerar 75 procent av väljarna. Det vore ett underbetyg om vi inte kunde komma överens.

Kristersson: ”Tung dag för Alliansen”

Ulf Kristersson har sagt att han helst vill bilda en regering med hela Alliansen, men bara KD har tackat ja. Efter beskedet skriver han på sin Facebooksida:

”I dag är en tung dag för Alliansen. Och historisk: Centerpartiet meddelar att de inte bara tackar nej till att sitta i den alliansregering som jag vill bilda och som riksdagen röstar om i morgon. Utan de avser dessutom att rösta nej när Moderaterna och Kristdemokraterna är beredda att ersätta Stefan Löfvens regering och driva Alliansens gemensamma politik”.

Kristersson tar upp att Centerpartiet 2014 lade ner sin röst och därmed släppte fram Stefan Löfven.

”Kunde C rösta på den gula avstå-knappen och därmed släppa fram Stefan Löfven och en S/Mp-regering tillsammans med V för fyra år sedan, borde de rimligen kunna göra det även för mig och en regering med M och Kd i morgon”, skriver han och fortsätter:

”Att säga nej till att ens pröva stödet för sin egen politik i riksdagen, är att ge just Sd ett orimligt stort inflytande. Det betyder både att viktiga reformer för lägre skatter, bättre företagsklimat och fler poliser förblir ogjorda, och att ytterkanterna i svensk politik får vatten på sin kvarn”.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro