ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Kristersson om självmorden: Varningssignalerna vi inte upptäckte

Linnea Bergman · 14 Jun 2018
Uppdaterad 11 Jun 2019

Moderatledaren Ulf Kristersson valde att lägga stort fokus i sitt tal under Järvaveckan på psykisk ohälsa och självmord samt klassresor.

klar

Artikellänk är kopierad

– Känslan är god, formen är bra, sammanfattade han sin känsla inför talet.

Han beskrev även själv sitt tal med följande ord:

– Det handlar om social rörlighet, att man ska kunna komma någon vart med egen ansträngning. Det handlar om psykisk ohälsa och att vi ska ha en schysst och bra valrörelse.

Under talet föreslog Ulf Kristersson att för varje krona allmänheten skänker för att förebygga självmord ska staten skänka tre kronor. Nästan 1 500 personer tog livet av sig 2016, enligt Karolinska institutet.

quotation startKänslan är god, formen är bra.quotation end

”Allt viktigt i livet handlar inte om partipolitik”

M-ledaren berättade även själv att han haft flera egna erfarenheter av när unga personer i hans närhet valt att ta livet av sig.

– Först kommer bara chocken och det svarta hålet. Sedan alla berättigade frågor: vad kunde vi har gjort? Varningssignalerna vi inte upptäckte, sa Ulf Kristersson.

Samtidigt underströk moderatledaren att arbetet med att förebygga självmord inte bara handlar om partipolitik.

– Det är ingen partipolitisk fråga och jag kommer inte göra den till det. Allt viktigt i livet handlar inte om partipolitik, sa han.

I Metros live-sända intervju argumenterade moderatledaren även för att en politik som sänker skatter inte nödvändigtvis behöver betyda en sämre välfärd.

– Det är en felsyn tycker jag. Vi sänker skatterna för dem som har låga inkomster så att det alltid ska löna sig bättre att arbeta än att leva på bidrag. Det är en viktig sak tror jag. I dag är det för många människor som i praktiken upptäcker att man tjänar lika mycket pengar på arbete som på bidrag.

Ulf Kristersson (M). Foto: Linnea Johansson.
Ulf Kristersson (M). Foto: Linnea Johansson.

”Vi måste stänga skolor som är dåliga”

Under Metros intervju lyfte Moderatledaren även fram skolan som det viktigaste för att få till en lägre arbetslöshet i områden liknande Järva.

– Det finns väldigt få jobb kvar i Sverige som man kan få om man inte tagit gymnasieexamen. Så att inte acceptera att några kids, några ungdomar, lämnar skolan utan okej kunskaper. Det är det allra viktigaste.

Har ni något konkret förslag för det då?

– Det är hela skolpolitiken naturligtvis. Det är alltifrån mer svenska och matematik tidigt, högre krav på ordning och reda i skolan. Stänga skolor som är dåliga. Det finns många saker man måste göra. Vi har låtit för många elever, inte minst i de utsatta områdena, halka efter och spendera år efter år i en skola där de inte lär sig någonting.

Problem och inte utmaningar

I SVT:s Tal till Nationen talade Ulf Kristersson nyligen om skillnaden mellan att beskriva ”problem” och ”utmaningar”. I Metro Live utvecklade han sitt resonemang.

– Skjutningar, bidragsberoende, och att var sjätte elev inte får tillräckliga betyg. Det är problem. Sedan finns det utmaningar; det är spännande saker, som hur svenska företag ska kunna konkurrera med nya kinesiska företag i framtiden, om vi lever tills vi bli 100, hur ska vi då kunna förena arbetsliv med pension?

quotation startKlassresan är fortfarande möjlig. De mörka bilderna av förorterna döljer ofta att det ofta är här det händer.quotation end

Varför är orden så viktiga?

– Därför att jag tycker att vi i många år har förminskat problem och sagt att vi har några små utmaningar när det i praktiken handlar om riktigt, riktigt allvarliga saker. Det har lett till att vi inte löst det. Det är många problem som växt fram under en lång tid och som jag tycker att det är hög tid att vi tar tag i.

Moderaternas partiledare ägnade en betydande del av sitt tal till att prata om klassresor, och underströk att det i Sverige fortfarande går att göra en klassresa genom att jobba.

Något man måste få unga personer i förorterna, som lockas av snabba pengar inom den kriminella världen, att förstå, enligt Ulf Kristersson.

– Klassresan är fortfarande möjlig. De mörka bilderna av förorterna döljer att det ofta är här det händer.

pil
Tre frågor från Järvabesökarna till Ulf Kristersson

Alla partiledarna får dra några frågor som Järvaveckans besökare skrivit ner och lagt i en låda. Här är frågorna som Ulf Kristersson (M) fick.

Tycker ni att Sverige tar emot för många flyktingar?

– Vi tycker att Sverige har tagit emot väldigt många flyktingar och har ganska stora integrationsproblem just nu. Därför menar vi att de kommande åren så måste Sverige ta emot färre flyktingar om vi ska klara av den uppgift vi har i dag.

Min mamma är kroniskt sjuk och har blivit sjukare sedan Försäkringskassan tvingat henne till jobb hon inte klarat av och dragit in henne sjukersättning. Vem ska ta ansvar för detta och vad vill du göra för att hjälpa mamma och andra om du blir statsminister?

— Det är ju väldigt svårt att gå in i enskilda fall. Jag vet ju ingenting om hans mamma. Men det är klart grundregeln är ju att om man är sjuk och inte kan jobba så är man hemma och har sjukpenning, så gör man allt man kan för att komma tillbaka till samma jobb eller något annat jobb. Om man aldrig kan jobba, med någonting överhuvudtaget, då ska man få sjukersättning. Är man inte nöjd får man överklaga till en domstol som får avgöra.

Håller M vad de lovar när det gäller pensionärerna, mer i pension?

– Ja, det gör vi. Det vill säga: vi sänker nu skatten för alla pensionärer i Sverige. Alla pensionärer. Det betyder att de som har jobbat kommer att få behålla mer i pension efter skatt. Det kommer alltid att löna sig att ha jobbat tidigare i livet, det är en viktig princip. Det ska löna sig att jobba, och det ska löna sig att ha jobbat. Det kommer vi att hålla.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro