ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kristersson till Sjöstedt: "Jag avsätter gärna den här regeringen med dig"

David Peterson · 30 Jan 2019
Uppdaterad 30 Jan 2019
Kristersson till Sjöstedt om att fälla regeringen: "I'm on".

Kristersson till Sjöstedt om att fälla regeringen: "I'm on". Foto: TT


Moderatledaren Ulf Kristersson är beredd att fälla regeringen tillsammans med Vänsterpartiet. "Vilka skäl du än anger för att fälla regeringen är vi med", sa Kristersson till Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt under årets första partiledardebatt.

klar

Artikellänk är kopierad

Årets första partiledardebatt visade de nya positionerna i svensk politik. Det gjordes inga försök till att lappa ihop Alliansen, i stället tog KD-ledaren replik på både Centerpartiet och Liberalerna samtidigt som Jonas Sjöstedt (V) sträckte ut en hand till Ulf Kristersson (M).

Kristersson till Sjöstedt: ”I’m on”

M-ledaren beskrev januariöverenskommelsen som ”de ovilligas politiska pakt”.

– Det finns så många ironier, som att jag skulle bli omsprungen på högerbanan av Jonas Sjöstedt med att sänka skatten för de som är allra rikast. Jag lyfter på hatten och tackar Sjöstedt, sa han.

I ett senare replikskifte frågade Sjöstedt om Moderatledaren är beredd att fälla regeringens förslag om slopad värnskatt.

– Jag är beredd att Vänsterpartiet och Moderaterna skriver ihop sig i finansutskottet och stoppar idén om att sänka värnskatten. Jag sträcker ut handen till dig. Upp till bevis Ulf, sa Jonas Sjöstedt.

Ulf Kristersson svarade med att säga att han gärna fäller regeringen tillsammans med Vänsterpartiet men inte på grund av att värnskatten slopas.

– Det är ju bra, sa Kristersson och fortsatte:

– Men vill du avsätta regeringen? I’m on.

Kritik från höger och vänster

Januariöverenskommelsen kritiseras hårt från både höger och vänster under debatten. M-ledaren Ulf Kristersson menade att Sverige fått en vänsterregering som saknar idéer medan V-ledaren Jonas Sjöstedt beskrev den nya regeringen som en högeruppgörelsen som leder till att klasskillnaderna kommer att öka i Sverige.

– Det här kommer påverka vårt samhälle i grunden, sa Jonas Sjöstedt.

Statsminister Stefan Löfven pratade  i sitt anförande om hur högernationalistiska krafter växer sig starka runt om i Europa men sa också att Sverige har valt en annan väg.

– Utgångspunkten för mittensamarbetet i svensk politik är försvaret av den liberala demokratins grunder, sa Stefan Löfven.

Tog replik mot forna kollegor

Ebba Busch Thor valde att ta replik på både Annie Lööf och Jan Björklund. Det var första gången på över 5 000 dagar som en borgerlig partiledare begärt replik på en annan i en partiledardebatt i riksdagen, enligt DN.

– Jag noterar att Ebba Busch Thor tar replik på mig, men inte på Jimmie Åkesson, sa Annie Lööf senare.

– Det går att anklaga Jimmie Åkesson för mycket, men inte för att släppa fram Stefan Löfven, svarade Ebba Busch Thor.

SD-ledaren Jimmie Åkesson menade att det nya politiska landskapet innebär att Sverige blivit ett mer normalt land. Han beskrev även oppositionen som tre partier med mer som förenar än vad som skiljer.

– Ska den vänsterliberala alliansen få en riktig match så måste oppositionen ge dem den matchen gemensamt, sa han.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro