ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kristerssons besked: Vill bilda regering med KD

David Peterson · 12 Nov 2018
Uppdaterad 12 Nov 2018

Foto: IBL


Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill bilda en regering tillsammans med Kristdemokraterna. Centern och Liberalerna har svarat nej när de blivit tillfrågade om att ingå i Kristerssons regering, säger M-ledaren på en pressträff.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulf Kristersson (M) har berättat för talmannen Andreas Norlén vilka partier som ska ingå i den regering han kommer att bilda om han klarar omröstningen om statsministerposten på onsdag.

– Jag har valt att ställa upp trots den uppenbara risken att inte bli vald. Och för att talmannen har fyra viktiga försök att bilda regering, säger Ulf Kristersson på en pressträff.

Vill bilda fyrparti-alliansregering

I nuläget ser det ut som att M-ledaren kommer att falla i omröstningen. Både Centern och Liberalerna har signalerat att de kommer att rösta nej till Kristersson. Men han vill inte kommentera de beskeden.

Trots beskeden från C och L säger Kristersson att han helst vill bilda en fyrparti-alliansregering.

– Det är ironiskt att vi numera är mer överens om politikens innehåll än någon gång tidigare under den politiska tid som jag kan överblicka, men att vi inte är överens om vi kan och vill genomföra den politiken, säger han om Alliansen.

Alla partiledare är statsministerkandidater

Talmannens förslag kommer att bordläggas, det vill säga skjutas upp, på måndag och en gång till på tisdag. Först på onsdag röstar riksdagen om Ulf Kristersson. Om Kristersson faller väntas talmannen inleda en ny samtalsrunda. Vem som står på tur om Kristersson inte accepteras är oklart. Men alla partiledare skulle kunna förelås av talmannen.

– Alla partiledare är potentiella statsministerkandidater och det bör rimligen ingå i deras arbetsbeskrivning att stå till förfogande. Jag förutsätter att de som leder riksdagens partier också är redo att stå till förfogande att leda riket, säger Norlén.

På torsdag lägger övergångsregeringen sin budget. Om Kristersson accepteras av riksdagen ska han presentera en regeringsförklaring och ministerlista på torsdag. Men vilka som eventuellt skulle stå med på den vill han inte svara på.

Texten uppdateras.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro