ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kristina, 59, betalar mer än sin man – för samma frisyr

Filip Häggberg · 4 Feb 2016
Uppdaterad 4 Feb 2016
Kristina och Mats Jönsson har likadan frisyr. "Det är diskriminering att jag måste betala mer", säger hon.

Kristina och Mats Jönsson har likadan frisyr. "Det är diskriminering att jag måste betala mer", säger hon. Foto: Privat


Paret anmälde till Diskrimineringsombudsmannen utan resultat. Nu tänker de bojkotta salonger som tar mer betalt för kvinnor. Det är solklar diskriminering”.

klar

Artikellänk är kopierad

Det gifta paret Kristina och Mats Jönsson klipper sig alltid till samma frisyr – men betalar aldrig samma pris. Nu har Kristina Jönsson tröttnat.

– Jag blir förbannad, det är i princip samma frisyr och tar lika lång tid. Jag borde inte behöva betala mer bara för att jag är kvinna, säger hon.

LÄS MER
Julklappen till de hemlösa: En klippning

När paret senast klippte sig på en salong i Lund frågade Kristina Jönsson varför hennes klippning kostade mer. De fick svaret att man som kund får acceptera priset innan man sätter sig i frisörstolen.

– Det är inte diskriminering. Det är frisören som gör bedömningen och bestämmer priset, säger ägaren till salongen där paret senast klippte sig till Aftonbladet.

Kristina Jönsson anmälde händelsen till Diskrimineringsombudsmannen (DO) eftersom det är olagligt att ha olika priser för samma tjänst på grund av kön – men fick avslag.

LÄS MER
Här är frisörsalongen för dig som hatar att småprata

– Jag fick tillbaka ett brev där det stod att de avslutar ärandet. Jag förstår inte varför DO finns när de ignorerar händelser som är solklar diskriminering.

Kristina Jönsson betalade 20 kronor mer än sin man senast de klippte sig. Enligt henne är summan obetydlig, det är principen hon reagerar på.

– Jag och Mats ska klippa oss snart igen och då ska vi hitta en frisör som tar samma pris för oss båda. Jag har sett en del skyltar på stan från salonger som gör reklam för att de tar samma pris oberoende på kön.

En sak som är säker är att Kristina Jönsson aldrig mer tänker betala mer än sin man.

– Jag tänker bojkotta frisörer som tvingar mig att betala mer än en man för alltid och jag uppmuntrar andra kvinnor att göra samma sak. Vägra bli diskriminerade, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro