ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kristna kan få eget område i Irak

Nuri Kino · 15 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Amerikanska UD: Ytterligare en autonom region i Irak kan bli möjlig

klar

Artikellänk är kopierad

FÖRFÖLJELSE. Amerikanska UD öppnar för möjligheten att ge kristna och andra minoriteter ett eget område i Irak.Iraks kristna befolkning lider svårt av förföljelse och flyr ur landet. I går publicerade Metro artiklar om varför lika många irakiska flyktingar tar sig till Södertälje som till hela USA.I skuggan av kriget i Irak pågår en systematisk utrensning av landets icke-muslimska minoriteter, varav de flesta är kristna assyrier (syrianer och kaldéer).

Exklusivt för Metro uttrycker nu USA:s utrikesdepartement stark oro över läget och säger att man ser allvarligt på situationen samt att flera åtgärder vidtagits för att stoppa förföljelsen. Samtidigt öppnar amerikanska UD för möjligheten att ge kristna och andra minoriteter i Irak ett eget område där de är skyddade.

I norra Irak, strax söder om Kurdistan, finns ett område som heter Nineveslätten, som nästan helt befolkas av Iraks minoriteter, de flesta kristna. Många röster höjs nu för att detta ska bli ett eget administrativt område, en skyddszon där kristna irakier ska kunna känna sig trygga.– Kurderna behövde beskyddas 1991. År 2007 är det andra som behöver skyddas. Vi ökar medvetandet hos kongressledamöter och uppmanar amerikanska kongressen att stödja att assyrierna/kaldéerna/syrianerna och andra minoriteter som lever parallellt med dem i den norra delen ska få ett eget administrativt område. Det finns stöd för det i den irakiska grundlagen, säger Michael Youash på tankesmedjan Iraqi Sustainable Democracy Project i Washington.

I ett mejl till Metros reporter betonar den ansvarige tjänstemannen på amerikanska UD att det viktigaste är att Irak förblir ett enat – federalt – land. Tidigare har man tänkt sig tre självstyrande regioner, för sunnimuslimer, shiamuslimer och kurder, men nu kan det alltså bli ytterligare en.

klar

Artikellänk är kopierad

Nuri Kino
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro