ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kristoffer: Jag fick inte bostaden – för att jag är man

· 18 Dec 2015
Uppdaterad 18 Dec 2015
Både ensamstående pappan Bo Peter Larsson och utvecklaren Kristoffer Östlund har upplevt diskrimineringen på bostadsmarknaden. 

Både ensamstående pappan Bo Peter Larsson och utvecklaren Kristoffer Östlund har upplevt diskrimineringen på bostadsmarknaden.  Foto: TT/Facebook/Privat


Vill du ha ett andrahandskontrakt? Då ska du vara kvinna eller ett par mitt i karriären. Män är inte populära som hyresgäster vilket gör det svårt för dem att få en bostad, enligt företaget Qasa som är som en mellanhand mellan uthyrare och bostadssökande.

klar

Artikellänk är kopierad

På andrahandsmarknaden är det tydligt vilka som är önskade hyresgäster och inte. Enligt Henrik Hoffman, marknadsansvarig på företaget Qasa, är män de första som uthyrarna ratar.

61-åriga bostadssökaren Bo Peter Larsson har märkt att det är svårt.

– Framförallt som ensamstående pappa, säger han.

Bo Peter Larsson  har sökt boende till sig och sin son i över ett år och mer aktivt de senaste fyra månaderna. Han tror att män i hans ålder sållas bort eftersom folk tycker att det verkar skumt och antar att personen måste ha varit missbrukare eftersom de söker andrahandskontrakt.

– Jag har svarat på 12-13 annonser per dag och inte fått svar en enda gång förutom nu, säger Bo Peter Larsson.

Nu under december flyttar han och sonen in i en lägenhet i Skogås.

► LÄS MER: Fixa lägenhet i Stockholm – så här gör du

Många uthyrare är tydliga med att de enbart vill hyra ut till kvinnor. Enligt Henrik Hoffman beror det på att kvinnor symboliserar ansvarstagande och lugn.

– De som generellt sett inte har det så lätt är två killar som flyttar ihop och söker boende för att de ska plugga, säger han.

Detta eftersom folk har fördomar om att de kommer att festa och inte ta hand om sig själva, menar han. Utifrån vad Henrik Hoffman uppmärksammat på Qasa finns det tre kategorier av män som har extra svårt på andrahands marknaden. Det är studerande, ordentligt vuxna och män med utländskbakgrund eller annan än vit hudfärg.

– Det är för jävligt att det ser ut som det gör, säger Henrik Hoffman.

– En person som kommer från en helt annan kultur och inte är svensk har inga problem att få bostad om han flyttar till Sverige för att han har fått ett jobb på till exempel Spotify, fortsätter Henrik Hoffman.

► LÄS MER: Mia, 41, saknar jobb och bostad – står mitt på stan med plakat

Kvinnor och par utsätts enligt honom för positiv diskriminering. Framförallt par i 35-årsåldern står högt på hyresvärdarnas lista över önskvärda hyresgäster. 20-åriga utvecklaren Kristoffer Östlund började söka boende i juni och enligt honom märks det tydligt att män diskrimineras.

– Det är ett av få ställen som vi diskrimineras på och det suger ju, säger han.

Efter två månader bestämde han sig för att utveckla en tjänst till sig själv för att kunna filtrera bort alla annonser som riktade sig till enbart kvinnor eftersom han tröttnade på att de alltid gick före.

– Det är tur att jag har kunnat bo hos min mamma annars hade jag varit hemlös, säger Kristoffer Östlund.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro