ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kritik efter adoptivpojkes död

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Kommunstyrelsen får kritik både för utredningen innan föräldrarna godkändes för adoption och för uppföljningen efter att pojken kom till Sverige förra sommaren. Han var hos familjen endast ett halvår innan han dog i januari i sviterna av infekterade sår som lett till blodförgiftning och lunginflammation.

Föräldrarna har dömts av Jönköpings tingsrätt till sex månaders fängelse för grovt vållande till kroppsskada för att de inte tog honom till läkare.

Kritiken, som offentliggjordes på fredagen, är näst högst på en femgradig skala. -Uppenbart har inte kommunen hanterat det här som den borde, men det är inget avsiktligt slarv vilket krävs för att vi ska ge allvarlig kritik. De inblandade har helt enkelt inte haft rätt förutsättningar, säger Margareta Johansson, socialkonsulent på länsstyrelsen i Jönköpings län, till TT. Stort dilemma När adoptionsutredningen gjordes var ingen av de två handläggare som hade utbildning och erfarenhet från adoptionsutredningar i tjänst. Länsstyrelsen kritiserar att handläggare utan erforderlig kompetens fick ta hand om ärendet.

Socialtjänstens hembesök i mitten av december, endast tre veckor innan pojken dog, var också bristfälligt förberett. Då upptäcktes inte några missförhållanden.

Kommunstyrelsen hade inte tagit del av handlingar om att föräldrarna tyckte att pojken var svår att handskas med och att de tjeckiska myndigheterna ville stoppa adoptionen. Det kallar länsstyrelsen oreflekterat och planlöst. -Det kan uppstå situationer när vi inte har tillgång till all slags kompetens. Det är den lilla kommunens stora dilemma, säger Eva Nilsson (m), ordförande i omvårdnadsutskottet och ledamot i kommunstyrelsen i Mullsjö. Mullsjö kommun har endast haft tre adoptionsärenden de senaste fyra åren. -Det är en sårbarhet i små kommuner. De borde ha tagit hjälp utifrån, säger Margareta Johansson. Enhetliga utredningar Eftersom det bara sker runt tusen adoptioner om året i Sverige är det ovanliga ärenden för många socialtjänster.

En statlig utredning föreslog därför 2003 att kommunerna skulle gå ihop och samverka kring adoptioner. Socialstyrelsen jobbar nu med en handbok för att göra utredningarna mer enhetliga.

Eva Nilsson skulle gärna se att adoptionsutredningarna gjordes på länsnivå. -Då skulle personalen få större erfarenhet, säger hon. Socialminister Berit Andnor anser att det i varje län behöver föras en gemensam diskussion om man har rätt kompetens. Men hon tror inte på utredningar på länsnivå. -Nej, kommunerna har ett ansvar att samarbeta, säger hon. Mullsjö kommun tar allvarligt på kritiken och ska jobba hårdare med det förändringsarbete som redan har startat. Bland annat ska man försöka samarbeta med grannkommunen Habo i adoptionsfrågor och ledningen inom individ- och familjeomsorgen ska stärkas.

Länsstyrelsen ska följa upp kommunens arbete under hösten.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro