ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kritik mot avvisning av morddömd

Christofer Ahlqvist · 11 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Regeringen kritiseras efter att en morddömd 23-åring släppts fri och misstänks ha begått nya mord i Bosnien-Hercegovina. – Med den lagstiftning vi har i dag kan det här mycket väl hända igen, säger åklagare Carl Bergström. Ylva Johansson, ansvarig minister i regeringen, håller med om att det finns ett kryphål i lagen då en person som dömts till rättspsykiatrisk behandling frisläpps i och med utvisning. – Det finns en lucka i lagen men vi arbetar med ett förslag som kommer att täppa till det här hålet.•• Hur då? – En person dömd till rättspsykiatrisk behandling som ska utvisas kommer att få genomgå samma bedömning som en person som ska släppas fri i Sverige. Annars måste Socialstyrelsen kunna försäkra sig om att vården kommer att fortsätta i det personen utvisas till.Anders Forsman, professor i rättspsykiatri, gjorde en rättspsykiatrisk undersökning av 23-åringen i samband med mordutredningarna i Sverige. Han anser att det är mycket märkligt att en person som gjort sig skyldig till flera mord kan gå fri bara för att han utvisas ur landet. – Jag är kritisk mot att regeringen inte med stor hastighet har ändrat på ett regelverk som är helt absurt. Vi skickar signaler till omvärlden att vi värderar svenskars och andra européers liv olika mycket.

ORIMLIGA KONSEKVENSER Ylva Johansson håller med om att den nuvarande lagstiftningen kan innebära orimliga konsekvenser i vissa fall, men kan inte riktigt avgöra om regeringen har agerat tillräckligt snabbt. – Det är svårt att säga, men det är aldrig tillfredsställande att det finns en lucka i lagen så jag önskar att den aldrig hade funnits men nu har vi kommit ganska långt i arbetet med att täppa till det här.

klar

Artikellänk är kopierad

Christofer Ahlqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro