ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kritik mot Borgs kärva besked

TT · 9 Apr 2014
Uppdaterad 9 Apr 2014

Arbetslösheten blir fortsatt hög, men för finansminister Anders Borg är det nu viktigare att spara än att stimulera ekonomin. Hans kärva besked till väljarna kritiseras från flera håll.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Borg presenterade på onsdagen sin åttonde vårproposition, som kan bli hans sista om inte opinionen vänder. Budskapet var att starka offentliga finanser är "kanske viktigare än någonsin tidigare."

– När vi nu kommer till bättre tider är det viktigt att politiken blir kärvare, säger Borg.

Regeringen vill nå målet om överskott i de offentliga finanserna nästa mandatperiod. Men samtidigt visar prognoserna att arbetslösheten bara sjunker till runt sex procent om några år.

"Dyster prognos"

Borgs försvar av överskottsmålet ifrågasätts från flera håll. Fackförbundet Saco undrar om det är rimligt att målet ska nås till 2018. SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist efterlyser fler satsningar på infrastruktur, skola och arbetsmarknad.

– Det är fortfarande en dyster prognos för arbetsmarknaden, det tar väldigt lång tid att få ned arbetslösheten, säger han.

Borg slår dock fast att överskottsmålet varken ska "avskaffas, ses över eller utredas", utan stå fast.

Samtidigt angriper S finansministern för att inte vara trovärdig i sitt tal om att man måste bygga skyddsvallar inför kommande kriser. Så sent som vid årsskiftet sänkte regeringen inkomstskatter för 15 miljarder kronor. Regeringen räknar själv med att det offentliga underskottet i år blir 59 miljarder kronor. Och det var många år sedan målet om en procents överskott av BNP nåddes.

– Att man höjer tonläget skyler inte att kejsaren är naken, säger S:s ekonomisk politiske talesperson Magdalena Andersson.

Nytt mantra

Regeringens linje innebär att varje ny reform måste finansieras genom besparingar eller skattehöjningar. "Krona för krona" är Borgs nya mantra. Hur länge den principen ska gälla kan Borg inte ge besked om, men åtminstone under 2015 och 2016.

Regeringen räknar med att kunna skrapa ihop sju miljarder kronor till vallöften. Fem miljarder har redan intecknats i form av satsningar på främst skolan, men bland annat också på cancervård och lägre sjuklönekostnader för småföretag. Till vilka andra vallöften resten av pengarna ska användas, går Borg inte in på. En del väntas gå till höjda försvarsanslag.

Dyrare snus

Vallöftena finansieras främst genom höjd fordonsskatt och höjda skatter på tobak och alkohol. En dosa snus beräknas bli 2,50 kronor dyrare.

– Jag tror att snusare är kloka och förnuftiga människor. De ser att överskottsmål är väldigt viktigt, säger Borg.

– De ser vad som hänt i andra europeiska länder och de håller med om att det är viktigt att ge barn och ungdomar en bra utbildning.

På frågan om detta blir hans sista ekonomiska proposition svarar Borg:

– Jag hoppas kunna lägga ytterligare fyra budgetar nästa mandatperiod. Vi har ett omfattande reformarbete i svensk ekonomi som behöver fortsättas.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro