ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kritik mot bristande stöd till utlandssoldater

Stockholm TT · 25 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Cirka 900 svenska militärer är för närvarande placerade i utlandet. Den största styrkan finns i Kosovo, den näst största i Afghanistan. Ambitionen är att mer än dubblera utlandsstyrkan inom några år.

Att det svenska åtagandet inte är riskfritt underströks i november förra året, när två svenska soldater i Afghanistan dödades i ett bakhåll. Med fler personer i utlandstjänst ökar risken för dödsfall och allvarliga skador. Veteraner Sverige har deltagit i fredsbevarande militäroperationer sedan 1956. Sammanlagt har närmare 100 000 svenskar tjänstgjort, uppger Fredsbaskrarna Sverige, som med 6 000 medlemmar är landets största organisation för veteraner.

Fredsbaskrarnas ordförande, Per-Olov Korström, är kritisk till hur försvaret tar hand om personal som tjänstgjort utomlands. Enligt honom får många problem med att återanpassa sig till den svenska vardagen. -Vi ligger långt efter internationellt sett, även jämfört med de övriga nordiska länderna. Talar man med Försvarsmakten säger de där att det är ett litet fåtal som mår dåligt, men mellan fyra ögon erkänner de att det är ett antal hundra. Vi menar att mörkertalet är ännu större, kanske är de tusentals. Självmord Även Björn Rubenson, ordförande för Svenska Soldathemsförbundet, tycker att försvaret kan göra mer. I synnerhet för de anhöriga som är kvar i Sverige. -Vi är nu ute som ett aktivt insatsförsvar där vi ska fullgöra en militär uppgift på främmande mark och jag är inte säker på att alla är förberedda på att det kommer att komma hem sårade eller dödade. Det är en helt ny situation och det är lite anmärkningsvärt att man inte har tagit upp det här. I till exempel Kanada, Tyskland och Holland har de utarbetade familjeprogram. Problemen kan kvarstå lång tid efter hemkomsten. -Jag träffade nyligen en veteran som berättade att tre av hans kamrater har begått självmord. Jag blev helt chockad. Men då kan vi börja ana att det är någonting som inte stämmer. Det här måste försvaret ta tag i. Långsam omställning General Anders Brännström är chef för försvarets armétaktiska kommando och ansvarig för Sveriges utländska styrkor. Han är medveten om problemet. -Det finns mycket mer vi kan göra i de här frågorna. Fredsbaskrarna och Svenska Soldathemsförbundet har förslag på nya modeller för stöd till såväl utlandspersonal som till deras familjer. Fredsbaskrarna vill bland annat utveckla kamratstödet och bygga ut jourverksamheten. -Vilka skulle vara bättre lämpade för det än vi veteraner? Men vi har väntat i två år på besked, säger Per-Erik Korström. Anders Brännström kan inte svara på varför arbetet går långsamt. -Det är bara att beklaga att det går så trögt och jag skäms lite över det å Försvarsmaktens vägnar. Med en stor organisation som vår tar det tyvärr tid att ställa om.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro