ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kritik mot försenad ambulansfärd _ patienten dog

Stockholm TT · 8 Maj 2006
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Personalen tog ett felaktigt beslut. Inget snack om saken, säger Per-Anders Sunesson, som är chef för Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Örebro. Socialstyrelsen är kritisk mot hur ambulanspersonalen i Dalarna agerade i samband med transporten av den hjärtsjuke mannen. Man får enligt tjänstedirektivet inte byta personal under transport av personer med misstänkt hjärtinfarkt. -Vi har i vår granskning av ambulansverksamheten stött på fall där besättningen bytts ut under en färd, men i det här fallet var direktiven solklara. Patienten skulle omgående köras till sjukhuset i Falun, säger Sunesson till TT. Slippa övertid Ambulansen larmades i januari i år till en man i 60-årsåldern i Ludvika. Patienten behandlades först i sin bostad med smärtlindrande medel och flyttades sedan till ambulansen. Besättningen, en sjuksköterska och ambulanssjukvårdare, tog ett EKG som skickades till akuten på Ludvika lasarett.

Beskedet därifrån var att patienten måste transporteras direkt till Falu lasarett. Ambulanspersonalens arbetstid har gått ut och för att inte behöva jobba övertid körde de ändå först till Ludvika lasarett där ny personal tog över.

Färden blev ännu mer försenad av att den nye föraren av arbetsmiljöskäl inte kunde köra den första ambulansen. Patienten flyttades därför över till en annan. -Personal som har vissa problem är rekommenderade att använda sig av en viss typ av fordon på grund av en bättre körställning. Men det finns inget förbud mot köra en ambulans av ett annat märke, förklarar Anna-Maria Wallin, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Dalarna. Kvarts försening Den akuta ambulansfärden försenades med minst 15 minuter. Vid framkomsten till Falun var patienten medvetslös och hans liv stod inte att rädda.

Även landstinget i Dalarna kritiseras av Socialstyrelsen. Landstinget måste senast den 15 juni redovisa en rad åtgärder för att förbättra säkerheten och rutinerna vid ambulansutryckningar. -Vi har startat en intern utredning av fallet för att alla instruktioner ska bli tydligare, säger Anna-Maria Wallin. Ambulanspersonalen har inga arbetsrättsliga efterräkningar att vänta.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro