ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kritik mot hårdare hastighetsregler

Katarina Arnstad Elmblad · 16 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

MOTOR Nolltolerans vid hastighetsöverträdelser får inget gehör hos Motormännens riksförbund, MRF.Inte heller polisen i Dalarna tror på att bötfälla förare som kör en kilometer/h för fort.-Vi har satt en gräns på sex kilometer i timmen, det tycker vi är rimligt, säger Sven-Erik Käck vid trafikpolisen i Dalarna.Terje Eklund, tekniker på MRF, tycker att det är lite bekymmersamt om nollotolerans ska börja gälla på vägarna.-Trettio kilometer i timmen är till exempel en väldigt svår hastighet att hålla eftersom mätaren inte alltid är kalibrerad. Många hastighetsmätare börjar inte vid noll utan vid 20 kilometer i timmen, då kan det vara svårt att hålla exakt 30.

De flesta bilmärken har inbyggd så kallad "glädjemätare" som innebär att mätaren inte får visa för låg hastighet för att ingen ska "luras" att köra för fort.Men att ursäkta en hastighetsöverträdelse med att mätaren visade "rätt" hastighet fnyser polisen bara åt.-Vi tar ingen hänsyn till glädjemätare, som förare är man skyldig att ha koll på att man håller hastigheten, säger Sven-Erik Käck.MRF tycker att bötesgränsen bör ligga på fem kilometer över på 50- och 70 vägar och något mer på 110-vägar.

90 körkort dras in – varje dag

TUFFARE. Polisens tuffare trafikövervakning har resulterat i ovanligt många indragna körkort i år. Totalt återkallades 16 222 förarbevis under första halvåret 2007, nästan 7 procent fler än samma period 2006. Det motsvarar över 90 återkallelser per dag. Bakom ökningen döljer sig en tuffare och bredare trafikövervakning där även vanliga poliser och närpoliser deltagit i bötfällningen.     John lindblom

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Arnstad Elmblad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro