ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kritik mot ministern: Icke-svar om dödsdatum

Josefin Svenberg · 5 Mar 2014
Uppdaterad 5 Mar 2014

Efter att ha läst Metros artiklar om hur svårt cancersjuka krävts på intyg om beräknat dödsdatum av Försäkringskassan, tog Tomas Eneroth (S) frågan till riksdagen. Nu har socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) svarat.

klar

Artikellänk är kopierad

På onsdagen kom socialförsäkringsminister Ulf Kristerssons svar på frågan om dödsdatum. Men Tomas Eneroth, som ställde frågan, är inte nöjd. Han  meddelar att han ska gå vidare och eventuellt ta upp ämnet i en kommande interpellationsdebatt.
På onsdagen kom socialförsäkringsminister Ulf Kristerssons svar på frågan om dödsdatum. Men Tomas Eneroth, som ställde frågan, är inte nöjd. Han  meddelar att han ska gå vidare och eventuellt ta upp ämnet i en kommande interpellationsdebatt.Foto: TT

Metros rapportering om Anna Liljedahl och andra cancersjuka, som krävts på intyg om beräknat dödsdatum av Försäkringskassan för att få bibehålla sin sjukpenning, har berört många läsare.

En av dem är Tomas Eneroth (S), vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, som förra veckan ställde frågan till ansvarigt statsråd, socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M): Tycker ministern att det är bra att beräknat dödsdatum finns med som kriterium vid arbetsförmågeprövning inom sjukförsäkringen?

På onsdagen kom Ulf Kristerssons svar.

Socialförsäkringsministern skriver bland annat att han tycker ”det är riktigt att det ska finnas ett mer omfattande skydd för allvarligt sjuka”, men att ”det kan givetvis vara svårt att bedöma vad som ska avses med allvarlig sjukdom”.

Kristersson hänvisar till de kriterier från Socialstyrelsen som Försäkringskassan stöttar sig mot vid sina bedömningar, och skriver att de sjukdomar och skador där det finns en betydande risk för att den sjuke kan komma att avlida inom fem år betecknas som allvarliga sjukdomar.

”Dessa kriterier kan alltid behöva diskuteras., men det bör då i första hand ske med den medicinska professionen”, skriver Ulf Kristersson innan han avslutar:

"Slutligen bör det erinras om att Försäkringskassan ofta behöver få information om en sjukdoms karaktär och prognos. Detta gäller t.ex. vid beslut om förtidspension.”

Tomas Eneroth är kritisk till socialförsäkringsministerns svar och menar att han inte besvarar den specifika frågan.

– Eller, indirekt kan man säga att han gör det genom att han ger ett icke-svar. Han läser väl säkert också Metro – om inte annat har väl hans politiska sekreterare visat honom artiklarna som skrivits – och han torde vara väl bekant med hur väldigt många människor faktiskt far illa i dagens sjukförsäkring, säger Tomas Eneroth.

– Det är ett anmärkningsvärt svar av Kristersson. Uppenbarligen har han inte förstått hur de trubbiga tidsgränser som han har infört faktiskt drabbar enskilda. Det känns som att regeringen tror att systemet fungerar väl. Därmed ställer man både handläggarna på Försäkringskassan, men även läkarna, inför mycket svåra ställningstaganden.

Tomas Eneroth meddelar att han ska gå vidare med frågan och eventuellt ta upp den i en kommande interpellationsdebatt.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) har inte gått att nå för en kommentar.

LÄS MER:

Svårt cancersjuka Åsa tvingas jobba

► Försäkringskassan behöver inte längre veta när Anna ska dö 

► Försäkringskassan till svårt cancersjuk: När ska du dö?

► Hillevi Wahl: Försäkringskassan krävde dödsdatum

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro