ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kritik mot polisen i haveriutredning av Malmömord

Evelina Olsson · 19 Feb 2014
Uppdaterad 19 Feb 2014

Kvinnan polisanmälde sin ex-sambo för olaga hot bara några månader innan hon kallblodigt mördades av honom. En haveriutredning av mordet som Stiftelsen Tryggare Sverige gjort visar på brister i polisens hantering av kvinnans ärende.

klar

Artikellänk är kopierad

– De klassiska ursäkterna håller inte. Vi har bra lagar, många poliser, kunskap och verktyg för att arbeta med de här frågorna men ändå ser vi att de här misstagen görs. Så länge vi inte utkräver personligt ansvar för dessa fel som begås så kommer vi inte vidare, säger Peter Strandell, personsäkerhetsexpert på Stiftelsen Tryggare Sverige.

LÄS MER
Ex-sambo erkände bilmord i Malmö

Rapporten lyfter på flera punkter fram flera frågeställningar kring hur kvinnans ärende skötts. Man pekar bland annat på att i det förhör som gjordes med henne i samband med anmälan om ofredande kom fram att mannen tidigare varit våldsam och hotfull mot henne. Trots detta ställdes inga följdfrågor och ingen strukturerade hot- och riskbedömning gjordes. ”Fokus i förhöret ligger först och främst på telefonsamtalens mångfald, inte karaktär. Här ställs inga frågor om hotens innehåll, hur offret upplevde hoten eller på vilket sätt hoten uttrycktes. Kanske hade mer utförliga bakgrundsuppgifter kunnat värderas annorlunda och föranleda andra åtgärder från polisen. Information hade kanske till och med kunnat föranleda brottsrubriceringen grov kvinnofridskränkning, vilket i sin tur skulle innebära en åklagarledd förundersökning och därmed en annan prioritet”, skriver man i rapporten. Man ställer sig också frågande till varför det inte gjordes någon teknisk undersökning av offrets och gärningsmannens mobiltelefoner, trots att dessa ska ha använts i samband med ofredandet. Informationen i förhöret borde också ha lett till att en anmälan om barn i riskzon avseende parets dotter skickats till de sociala myndigheterna. Det saknas också uppgifter på hur polismyndigheten i Skåne arbetade med det kontaktförbud som kvinnan hade vid tiden för mordet. En grundläggande förutsättning för att ett kontaktförbud ska utgöra ett adekvat skydd är att polisen genomför regelbundna säkerhetssamtal med den utsatta och även med den som är ålagd kontaktförbudet menar rapportförfattarna, vilket inte ska ha gjorts i det aktuella fallet. – Vår granskning är helt unik då vi tittar närmare på enskilda fall för att se vad som har gjorts bra och vad som har gjorts mindre bra. Från myndigheternas håll är man obekväm med att kritisera enskilda tjänstemän, vi menar att detta måste göras och vi gör det inte för att skuldbelägga utan för att lära oss av misstagen, säger Peter Strandell. Mordet inträffade på kvällen den 6 maj 2012 efter att kvinnan kommit hem från en semesterresa i Turkiet. Hon hittades skjuten i huvudet i sin bil vid korsningen av Falkmansgatan och John Ericssons väg i Malmö. Mannen erkände mordet och dömdes till 16 års fängelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro