ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kritik mot privata brottsutredningar

Karolina Skoglund · 22 Apr 2013
Uppdaterad 22 Apr 2013
Kritik mot privata brottsutredningar Advokaten och före detta justitieministern Thomas Bodström är kritisk till utvecklingen med privata brottsutredningar. – Det blir orättvist för dem som inte har pengar och så ska ett rättssamhälle inte fungera.

Kritik mot privata brottsutredningar Advokaten och före detta justitieministern Thomas Bodström är kritisk till utvecklingen med privata brottsutredningar. – Det blir orättvist för dem som inte har pengar och så ska ett rättssamhälle inte fungera. Foto: JENS L’ESTRADE / SCANPIX


Advokater som besöker brottsplatser, gör egna vittnesutredningar och anlitar privatspanare har blivit ett både vanligt och framgångsrikt arbetssätt. Samtidigt kan det hota Sveriges rättssamhälle.

klar

Artikellänk är kopierad

Att advokater själva bedriver utredningsarbete blir allt vanligare. Så sent som för två veckor sedan hölls en ny hovrättsförhandling då advokaten till två våldtäktsdömda tonåringar presenterade nya, avgörande motbevis, som polisen missat i sin utredning. Enligt Thomas Bodström, advokat och före detta justitieminister, ligger detta sätt att jobba helt i tiden för landets advokater. – När jag började var normen att man sågs en kvart före rättegången. Nu är man med under hela processen. På min byrå håller vi kurser för studenter. Då är utredningsarbete en väldigt stor del, säger han. 

Anledningen till att advokater till viss del har börjat göra om polisens jobb på egen hand menar han beror på de utökade tekniska möjligheterna som polisen fått.  – Polisen har fått mer verktyg än förr. Bland annat i form av DNA-prover och nya avlyssningsfunktioner. Då måste man som advokat sätta sig in i fallet ordentligt för att kunna hänga med, säger han. 

Enligt Thomas Bodström finns det i stort sett inga hinder i vad man får göra som privatspanare, så länge man följer lagen.  – Det gör att det finns en marknad för det här. Men till viss del kan det vara oroväckande. Framöver tror jag att man kommer att kunna betala folk, till exempel före detta poliser, för extra utredningsarbete. Det blir orättvist för dem som inte har pengar och så ska ett rättssamhälle inte fungera. 

Metros rättslige expert Stefan Wahlberg känner väl till advokaternas nya tillvägagångssätt. Något han menar blivit normen för dem som vill göra karriär.  – Det här är en allvarlig utveckling och kan vara ett tecken på att polis och åklagare inte gör sitt jobb. Dessutom är det ett hot mot allas likhet inför lagen. De som lägger ner enorma kostnader på sitt försvar har en större sannolikhet att bli friade, det har vi redan sett exempel på. 

► Läs mer: Han är advokaternas privatspanare

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro