ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kritik mot regeringens spelhot: "De har inte förstått spelmissbruket"

David Peterson · 15 Feb 2019
Uppdaterad 15 Apr 2019

Foto: TT/Pressbild


Om spelbranschen inte börjar arbeta med att begränsa reklamen innan den 31 mars hotar hårdare lagstiftning. Men regeringens hot möts av kritik. "Det är naivt," säger Finn Stenwall på organisationen Spelfriheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har mött företrädare för den svenska spelbranschen för att diskutera spelreklam, som enligt regeringen är för omfattande och aggressiv.

Regerings besked ”naivt”

Efter mötet berättade Shekarabi att spelbolagen får lite mer än en månad på sig att själva ta intiativ till att begränsa reklamen. Men det beskedet är naivt, enligt Finn Stenwall, behandlingsansvarig på organisationen Spelfriheten som arbetar med behandling för spelberoende och anhöriga.

– De har inte förstått spelmissbruket. Det finns en viss procentandel som far oerhört illa. Det är helt sanslöst. De kan spela bort sin familj och sitt hus på en kvart, säger han.

Det finns ingen anledning för spelbolagen att själva begränsa reklamen, enligt Finn Stenwall.

– Spelbolagen drivs av marknadskrafter och man kan inte ålägga dem ett moraliskt ansvar, det är naivt. Det är som att säga åt knarklangare att inte sälja utanför skolor. Det behövs tydliga regler och regeringen har inte förstått själva problemet. När man ålägger bolagen ett moraliskt ansvar så letar man på fel ställe, säger han.

Riktar sig till spelmissbrukare

Enligt honom riktar sig en stor del av dagens spelreklam till personer med ett spelmissbruk.

– När det står i en annons på tunnelbanan att du kan få dina vinstpengar innan nästa station så är det i huvuddel problemspelare man vänder sig till. Vem behöver en snabb utbetalning? Låt det gå några bankdagar, säger Finn Stenwall.

pil
Hit kan du vända dig:

Stödlinjen – statlig hjälporganisation: 020-819 100 klockan 09:00-21:00 helgfria vardagar.

Spelfrihetens Helpline – privat organisation där tidigare spelberoende svarar: 08-37 43 00 dygnet runt alla dagar i veckan eller [email protected]

Spelberoendegruppen – ideell riksorganisation: 072-3667676 klockan 10:00-17:00 på vardagar eller [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro