ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kritik mot Reinfeldt för Nuon-affären

TT · 13 Maj 2014
Uppdaterad 13 Maj 2014

Konstitutionsutskottet har hållit presskonferens om regeringens hantering av Nuon-affären.

klar

Artikellänk är kopierad

Majoriteten i KU, bestående av S, MP, V och SD, skriver i betänkandet att det förekommit brister i både kommunikation och i tillämpningen av regelverket.

Utskottet anser att statsministern har det övergripande ansvaret för att beredningsprocesserna, informationen och kommunikationen inom regeringen och regeringskansliet fungerar.

►LÄS MER: Löfven: ”Haverikommission” måste utreda Nuon-affären

– Kul att det är så många som ville komma till vårt lilla party här i dag, i riksdagen, säger Peter Eriksson (MP), ordförande i KU, när han inleder pressträffen.

Enligt Eriksson har årets granskningar pågått hela våren. Det har rört sig om 21 ärenden.

– Vi har lyckats förhållandevis väl i år med att bli överens i de flesta ärendena. Jag tror att vi har fyra stycken reservationer.

I fem av de här ärendena riktas kritik mot regeringen eller enskilda ministrar, enligt Peter Eriksson. Bland annat handlar det om beredningen av utrikesdepartementets hantering av allmänna handlingar.

– Det stora ärendet har ändå varit Nuon-ärendet, som har tagit upp mycket tid.

– Vi tycker nu vi har ett relativt hyggligt underlag.

Enligt Eriksson har det dock uppstått en brist i och med att Maud Olofsson och hennes närmaste medarbetare inte låtit sig frågas ut.

– De har försvårat ärendets granskning.

►LÄS ÄVEN: Johan Norberg: En pinsam affär för Moderaterna

Majoriteten kritiserar förra näringsministern Maud Olofsson för brister i den gemensamma beredningen, den interna informationen samt dokumentationen i samband med regeringens hantering av köpet.

Statsministern har i KU uppgett att han vid tidpunkten för köpet inte fått information. Samtidigt finns en promemoria från näringsdepartementet där det uppges att partiledarna informerats.

"KU konstaterar att båda uppgifterna inte kan vara korrekta".

De fyra borgerliga partierna i KU reserverar sig mot denna kritik och konstaterar i sin reservation att det förekommit brister i beredningsprocessen och den gemensamma beredningen, men enligt de borgerliga är det ansvarigt statsråd, Maud Olofsson, som bär ansvaret för detta. Statsministern får inte någon kritik.

Med anledning av att Maud Olofsson vägrade att komma till KU:s utfrågning, konstaterar majoriteten i utskottet att utskottet kommer att utvärdera om frågan om före detta ministrars medverkan i utskottet ska regleras. Även de borgerliga partierna i utskottet står bakom detta.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro