ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kritiken mot Göran Persson och Swedbank: "För liten erfarenhet av branschen"

Jesper Lindqvist · 19 Jun 2019
Uppdaterad 19 Jun 2019
Göran Persson har valts till ny styrelseordförande i Swedbank.

Foto: Anders Wiklund/Claudio Bresciani/TT


Göran Persson blir ny styrelseordförande i Swedbank. Men någon större erfarenhet av finansbranschen har han inte, och nu varnar experter för att det mest kan röra sig om ett pr-trick. "Jag tror inte att det är rätt, det räcker inte att kunna peka med hela handen", säger sparekonomen Joakim Bornold.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vem: Sveriges tidigare statsminister, Göran Persson.

Vad: Persson har valts till ny styrelseordförande i Swedbank.

Hur: Utnämningen gjordes av Swedbanks styrelse i samband med bankens extrainsatta stämma.

När: Stämman ägde rum under onsdagen vid 10.30.

Varför: "Förhoppningsvis blir det också så småningom en insats i den bank som förknippas med den sparbanksrörelse jag själv kommer ur", säger Göran Persson på stämman enligt DN.

Penningtvätt och säkerhetsmissar

Turbulensen inom Swedbank har varit stor under 2019.

SVT:s Uppdrag Granskning kunde i februari avslöja att upp emot 40 miljarder kronor slussats runt och tvättats med hjälp av överföringar mellan konton i Danske Bank och Swedbank.

LÄS MER
Misstänkt penningtvätt i Swedbank – miljarder kan ha tvättats

Swedbanks tidigare vd, Birgitte Bonnesen, försäkrade i programmet att banken inte var involverad i skandalen kring Danske Bank – något som visade sig vara direkt felaktigt.

Metro kunde sedan även avslöja att en säkerhetsmiss hos Swedbank möjliggjorde penningtvätt genom casinospel i Monaco.

"Räcker inte att kunna peka med hela handen"

Som följd av skandalen sparkades Birgitte Bonnesen, och under onsdagen kallade Swedbank till en extrastämma, där den tidigare statsministern Göran Persson valdes till ny styrelseordförande.

Att en tidigare statsminister får en såpass högt uppsatt roll inom en storbank är högst ovanligt, men trots att det ses som en profilerad värvning av Swedbank riktas även kritik mot utnämningen.

LÄS MER
Nordea misstänks för inblandning i penningtvättshärvan

Enligt Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, handlar utnämningen mer om pr än om att tillsätta personen med störst kompetens.

Joakim Bornold, sparekonom vid Söderberg & Partners.Foto: Söderberg & Partners

– Jag förstår att man vill ha ett namn som fungerar medialt, som kan verka utåt och jobba för att återupprätta bankens förtroende. Men som ordförande i en av Sveriges största banker räcker det inte med att kunna peka med hela handen, man måste veta var man ska peka också, säger han.

Han kan ta över efter Persson

Joakim Bornold fortsätter och berättar att det finns stora skillnader mellan att vara politiker och högt uppsatt finansman.

– Man kan tro att det är lätt för en före detta statsminister att styra en bank, men den tolkningen är rätt naiv. Bankbranschen är väldigt komplex, en styrelseordförande måste inte bara kunna lyssna och ta åt sig, personen måste även kunna ställa de rätta motfrågorna. Det fungerar även omvänt, jag har jobbat i finansbranschen i 20 år men är inte per automatik därför en lämplig finansminister, säger han.

LÄS MER
Swedbank ska byta ut bankdosorna – för att stoppa bedrägerier

Göran Persson kommer dock i sin nya roll att ha erfarna personer runt omkring sig.

Bland annat ansluter Bo Magnusson som ny ledamot i styrelsen. Han har tidigare varit ordförande i Carnegie och SBAB, och han har även haft ledande roller hos SEB.

Bo Magnusson anländer till Swedbanks extrastämma.Foto: Claudio Bresciani/TT

– Det verkar som att valberedningen har tänkt till och faktiskt styrt upp runt Persson. Bo Magnusson är egentligen den mest naturliga ordföranden, och jag kan tänka mig att han tar över den dag Göran Persson lämnar, säger Joakim Bornold.

"Kan bli överdrivet fokus på pr"

Nu väntar ett tufft arbete för den nyformade styrelsen, som måste hantera den kris som banken befinner sig i.

Enligt Joakim Bornold blir det viktigaste att styrelsen har rätt fokus, det vill säga att driva banken framåt och att inte tappa i konkurrenskraft.

LÄS MER
Efter Swedbanks räntemiss: Tiotusentals drabbade av fel i deklarationen

– Risken är att det blir överdrivet mycket fokus på pr-arbete, speciellt när man har en styrelseordförande som tidigare varit statsminister. Men det viktiga är att banken fortsätter att vara lönsam, något man har lyckats bra med ända sedan finanskrisen. Men vi får se hur krisen i Baltikum utvecklade sig, så sent som i förrgår sparkades vd:n för den estniska verksamheten, säger han och tillägger:

– Sedan finns det såklart även fördelar med att ha Göran Persson som ordförande. Man får en person som är van vid att arbeta i motvind, och som vet hur man fördelar mandat, vilket verkligen kan vara användbart. Det kan skapa andrum om det fortsätter att vara turbulent i banken.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro