ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Kritiken mot partiernas planer för IS-anhängare: Senfärdigt”

David Peterson · 24 Feb 2019
Uppdaterad 24 Feb 2019
Sverige borde verka för en internationell tribunal, enligt experten.

Sverige borde verka för en internationell tribunal, enligt experten. Foto: TT


De svenska politikerna har reagerat för sent och för svagt när det gäller IS-återvändare. Efter Metros enkät med samtliga partier riktar nu terrorforskaren Magnus Ransorp kritik mot politikerna. Mest frustrerad över är att ingen tar ett helhetsgrepp,” säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

I en stor enkät i Metro svarade samtliga riksdagspartier på frågor kring hur Sverige bör hantera IS-återvändare. Bland annat ansåg Moderaterna och Sverigedemokraterna att det skulle vara möjligt att frånta deras medborgarskap.

Enligt Kristdemokraterna bör återvändarna ställas inför en internationell tribunal. Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp skulle det göra det lättare att döma fler.

– När du har ett internationellt team som jobbar med alla de utländska stridande får du helt andra resurser. Det finns mycket material på nätet som skulle kunna användas som bevis för att de varit delaktiga. Även om lagstiftningen inte räcker till i dag finns det säker möjlighet till att om några år få svenskar dömda för krigsbrott och brott mot mänskligheten. Men då behöver man hitta de digitala bevisen, säger han.

En internationell tribunal kan dock ta lång tid att upprätta.

– Men om vi vill komma åt de här individerna är det en sån Sverige borde verka för. säger Magnus Ranstorp.Det var ganska överraskande att inte fler partier tog upp det, 

Politiker har agerat försent

Han anser att politikerna tagit tag i frågan alldeles för sent. De borde ha förstått att återvändarna skulle skapa problem redan när de åkte ned och anslöt sig till IS.

– Jag har rykt i varningsklockan sedan 2012 om att det här är ett problem och kommer bli ett problem när de återvänder. Det har varit en kedjereaktion av senfärdighet lagstiftningsmässigt och i förebyggandet. Vi kan inte ta emot så många individer om vi inte kan lagföra dem och saknar förebyggande åtgärder, säger Magnus Ransorp.

Inom de närmsta åren kommer det släppas omkring 1 500 jihadister som har suttit fängslade i olika europeiska länder, enligt Ranstorp.

– Samtidigt går Säkerhetspolisen på knäna, ska de sen få hem de som är de absolut farligaste? säger han.

Dra tillbaka medborgarskap

Både Moderaterna och Sverigedemokraterna anser att det borde vara möjligt att frånta medborgarskapet från personer som stridit för IS. ”Den som haft samröre för IS har i moralisk mening förlorat alla sina rättigheter som svensk medborgare”, skriver Adam Marttiinen, rättspolitisk talesperson i Sverigedemokraterna.

I förra veckan drog Storbritannien tillbaka en 19-åriga brittiskas medborgarskap. Kvinnan anslöt sig till IS för fyra år sedan och nu ville hon komma tillbaka till Storbritannien.

– Det får man diskutera om det är en bra väg att gå. Det är flera länder så som Danmark och Storbritannien som har gjort det möjligt att dra tillbaka medborgarskap, säger Magnus Ranstorp.

Han tycker också att det saknas en större plan för hur problemet ska hanteras.

– Vad jag är mest frustrerad över är att ingen tar ett helhetsgrepp på hur vi ska trycka tillbaka den salafistiska islamismen, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro