ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Kritiken mot polisens lista: "Den skrämmer bort investerare"

Anton Gustafsson · 3 Jun 2019
Uppdaterad 3 Jun 2019
Totalt finns det 60 utsatta områden på polisens lista.

Totalt finns det 60 utsatta områden på polisens lista. Foto: TT


Storvreten i Botkyrka kommun har tillkommit på polisens lista över utsatta områden. Kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, Ebba Östlin tycker att listan bidrar till en svartmålning av vissa områden. "Den påverkar utvecklingen i kommunen negativt", säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Det totala antalet utsatta områden på polisens lista har minskat något. Från 61 områden förra året till 60 i år. Polisen menar att det överlag är en positiv utveckling i landet. Men det finns områden där utvecklingen går åt andra hållet. Storvreten är ett miljonprogramsområde i Botkyrka kommun och är det enda nya området på listan.

Ebba Östlin (S) är ordförande i kommunstyrelsen i Botkyrka. Hon menar att anledningen till att Storvreten är med på listan handlar om processer som har pågått över lång tid.

– Den svenska segregationens problem landar rakt i våra hyreshusområden. Om vi ska bryta segregationens negativa effekter måste det till samhällsinvesteringar, bostadsbyggande och att fler kommuner tar ansvar för nya svenskar, säger hon.

Ebba Östlin (S). Bild: TT.
Ebba Östlin (S). Bild: TT.

”Förenklad bild”

Listan har skapat mycket debatt under 2019 och tidigare diskuterades det om listan överhuvudtaget skulle offentliggöras. Anledningen till att den kanske skulle hållas hemlig var att flera kommuner tyckte att listan svartmålade vissa områden. Det är en bild som Ebba Östlin håller med om.

– Den här listan skapar en förenklad bild av ett område som är komplext. Vi behöver investeringar i till exempel bostadsbyggande för att få bort kriminaliteten. Då kan den här listan skrämma bort investerare. Den stigmatiserande bilden gör det svårare lösa de här problemen på lång sikt, säger hon.

Är listan bara dålig?

– Listan bidrar till att polisens prioriteringar blir bättre. Den bidrar till att det kommer fler poliser till Botkyrka och det är jag väldigt positiv till. Det är jättebra med fler poliser, men för varje polis behöver vi en fritidsledare, en lärare och två socialsekreterare. Så fler poliser är en del av lösningen, men långt ifrån hela, säger Ebba Östlin.

”Listan har sin poäng”

Hageby i Norrköping och Smedby i Upplands Väsby är två områden som nu har tagits bort från listan över utsatta området. Oskar Weinmar (M) är kommunens ordförande i Upplands Väsby, han är nöjd med att Smedby inte längre finns med på den omdiskuterade listan.

– Det är väldigt glädjande, och det är jag inte ensam om att tycka. Det är många som bor i Smedby som har uttryckt att de trivs där och inte känner igen sig i att det skulle vara ett utsatt område. säger han.

Oskar Weinmar (M). Bild: Rosie Alm.
Oskar Weinmar (M). Bild: Rosie Alm.

 Hur ser du på listan?

– Jag förstår verkligen dem som upplever att den här listan kan skapa en negativ spiral för ett område. Men jag tror inte problemet är uppmärksamheten, problemet är vad som skapar kriminaliteten. Då kan det vara en god idé med en insikt hur läget ligger och vart det måste vidtas åtgärder. Där har listan sin poäng och kan vara väldigt användbar, säger Oskar Weinmar.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro