ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Kritiken mot rökförbudet: "Kan inte erbjuda fimpmöjligheter"

Jesper Lindqvist · 31 Maj 2019
Uppdaterad 31 Maj 2019
Den nya kritiken mot rökförbudet handlar om att det riskerar att resultera i fler fimpar på gatorna.

Den nya kritiken mot rökförbudet handlar om att det riskerar att resultera i fler fimpar på gatorna. Foto: Johan Jeppsson/TT/Shutterstock


Om en månad införs det nya rökförbudet på bland annat uteserveringar. Nu riktas det kritik mot förslaget från kommunalt håll, eftersom förbudet även innefattar askkoppar. "Det är ett jätteproblem", säger Mikael Barsk, entreprenadingenjör på Borås stad, till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Rökförbudet har, sedan det gick igenom i riksdagen förra året, varit en omdebatterad fråga. Bland annat har kritik riktats från länsstyrelsen som anser att kommunerna kommer få det svårt att upprätthålla förbudet.

Nu kommer även kritik från kommunalt håll, kritik som handlar om att förbudet riskerar att medföra fler fimpar på gatorna.

Det är företrädare för Borås kommun som menar att deras centralt utplacerade askkoppar kommer att bli olagliga när rökförbudet blir verklighet.

– Det är ett jätteproblem. Någonstans flera hundra meter bort får vi, om så möjligt, ställa en papperskorg med fimpmöjlighet, säger Mikael Barsk, entreprenadingenjör på Borås stad, till SVT.

”Direktiven är ganska otydliga”

Från kommunens håll menar man att Folkhälsomyndigheten har lovat att bistå med vägledning kring hur kommunerna ska tolka lagen. Men någon sådan har man, med en månad kvar tills rökförbudet införs, inte fått.

– Direktiven från nationellt håll är ganska otydliga, och det finns än så länge för lite vägledning kring hur man bör agera, säger Åsa Schytt, samordnare för projektet ”Borås rent och snyggt”, till SVT.

Tidigare har flera näringsidkare, såväl krog- som butiksägare, kritiserat förslaget eftersom ansvaret att förhindra rökningen riskerar att falla på deras axlar. Framför allt har kritiken handlat om att det är kommunerna som äger marken, men att de själva ändå förväntas förhindra olaglig rökning, något som bland andra StockholmDirekt har skrivit om.

”Kommer att bli en övergångsperiod”

Organisationen ”Håll Sverige Rent” är inne på samma spår som Borås kommun, och menar att lagen inte tar hänsyn till den nedskräpning som kan komma att bli en synbar effekt.

– Jag tror att det kommer att bli en övergångsperiod här som kommer att bli rörig och nedskräpad. Detta eftersom man kommer att flytta på askkopparna och det kommer att ta ett tag innan rökarna hittar rätt, säger Johanna Ragnartz, vd för ”Håll Sverige Rent”, till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro