ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kritiken: Hur kunde han rymma trots Breivikbälte”?

Karl Enn Henricsson · 13 Jul 2018
Uppdaterad 13 Jul 2018
Morddömde Kristofers Kastellanoss rymde vid en kisspaus. Han ska ha haft på sig liknande handfängsel som den norska massmördaren Anders Behring Breivik bar vid rättegången i Oslo.

Morddömde Kristofers Kastellanoss rymde vid en kisspaus. Han ska ha haft på sig liknande handfängsel som den norska massmördaren Anders Behring Breivik bar vid rättegången i Oslo. Foto: TT


Morddömde Kristofers Kastellanoss lyckades rymma vid en kisspaus, och nu kritiseras Kriminalvården: Standarden är att personen har handfängsel som sitter fast i ett bälte, och att en personal håller i. Det här verkar sannerligen vara en riktig tabbe”, säger en person med god insyn i fångtransporter till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

25-årige Kristofers Kastellanoss är av tingsrätten dömd för ett brutalt knivmord. Under torsdagen transporterades han mellan Göteborg och Sala. I trakten vid Laxå sa han att han ”behövde kissa”, enligt uppgifter till Metro.

Under kisspausen lyckades han fly in i skogen trots att han, enligt polisen, hade handfängsel.

Och rymningen får nu skarp kritik.

– Det finns olika säkerhetsgrader gällande fängsel. Standarden är att personen har handfängsel som sitter fast i ett bälte, och att en personal håller i. Det här verkar sannerligen vara en riktig tabbe, säger en person med god insyn i kriminalvårdens transporttjänst.

Dömd till långt fängelsestraff

Ett liknande fängsel bar bland annat den norske massmördaren Anders Behring Breivik, då han fördes till och från rättssalen i Oslo.

– I princip alla som förflyttas har minst det. Nästa nivå är att två kriminalvårdare håller i personen. Vid den sista nivån har personen även fotfängsel, säger personen.

Enligt Kriminalvården har en utredning om hur rymningen kunde gå till påbörjats.

Vilket typ av fängsel bar han?

– Det kan jag inte svara på, jag har tyvärr ingen sådan uppgift, säger Emilie Wallsten, pressekreterare vid Kriminalvården.

Kastellanoss rymde under torsdagsförmiddagen, och en stor polisstyrka jagar honom i terrängen kring Laxå.

Kastellanoss dömdes till 14 års fängelse, och domen är överklagad.

”Det är mycket allvarligt”

Advokat Evin Cetin företrädde offrets anhöriga under rättsprocessen. Även hon riktar skarp kritik mot rymningen.

– Det är en person som är dömd för mord som haft möjligheten att rymma. Det är mycket allvarligt, sa hon till Metro under torsdagen.

– Vi följer händelseförloppet och polispådraget väldigt noggrant och avvaktar den särskilda utredningen från Kriminalvården. Där måste de skyndsamt svara på frågorna om hur det är möjligt att den här rymningen kunde äga rum.

Utöver att han är morddömd har rymmaren ”ingen dokumenterad historia av våld. Men med tanke på att han är på rymmen är det okänt hur han agerar om han blir trängd”, skriver polisen på sin hemsida.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro