ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kritiker: Kims omslag kopia av rasistisk bild

Tomas Lundin · 13 Nov 2014
Uppdaterad 13 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Omslaget där KIm Kardashian staplar ett champagneglas på baken är inte alls nyskapande. Dessutom har motivet en förlaga som anklagats för att vara rasistisk. 

När tidningen Paper gav ut sitt nya nummer med Kardashians baksida på framsidan var den uttalade ambitionen att paja internet. Internet finns kvar men det har varit svårt att frekventera det utan att få Kims oljade stjärt i synfältet. 

Något mindre omskriven är magasinets baksida, där en svankande Kim balanserar ett champagneglas på sin mest omtalade tillgång. Inspirationen till kommer från fotot ”Carolina Beaumont” som samma fotograf, Jean-Paul Goude, tog 1976.

Vad är då problemet med det? Jo, fotot har på senare år kritiserats för att vara ett uttryck för rasism. Författaren Janell Hobson har argumenterat för hur Goudes bilder ofta framställer svarta kvinnor som djuriska och exotiska. Boken bilden är hämtad ur är ”Jungle Fever” och innehåller bilder av svarta kvinnor i olika atletiska och djuriska poser.

”Subjektet har en ’exotisk’ frisyr och ler för kameran som en glad vilde som är redo att tjäna”, skriver hon i boken Venus The Dark: Blackness and Beauty in Popular Culture. 

Att bilden återskapats med en fullt påklädd Kardashian i dyra smycken har retat upp bland andra Styleites skribent Hannah Ongley

”Paper har tagit en bild med en rasistisk spänning […] och återskapat den med en armenisk-amerikansk kvinna som är berömd för att ha gjort en sexvideo. Anledningen – att ha sönder internet – är nästan komiskt lättsinnigt”, skriver hon.

Själv verkar Kardashian inte ha reflekterat över bildens historia utan ser det mest som en övning i att balansera ett champagneglas. ”Och de sa att jag inte hade talang”, skrev hon på Twitter när bilden publicerades.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro