ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kritiker som blev succéförfattare

metro · 26 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011
Litteraturkritikern och författaren Eva Adolfsson rekommenderar ”Främling på tåg” av Jenny Diski och ”Mästarens dröm” av Carola Hansson som pocketläsning under hösten.

Litteraturkritikern och författaren Eva Adolfsson rekommenderar ”Främling på tåg” av Jenny Diski och ”Mästarens dröm” av Carola Hansson som pocketläsning under hösten. Foto: Lotta Imberg


Eva Adolfsson vann SR:s romanpris i år

klar

Artikellänk är kopierad

PRIS. Eva Adolfsson är litteraturkritiker på Dagens Nyheter – och författare som numera är van vid att bli grundligt analyserad. Det fick hon uppleva när hon blev nominerad till Sveriges Radios romanpris i år, och vann. – Det var både ruskigt och spännande att ens bok blev så granskad. Läsarjuryn yttrar sig nog mer direkt ur hjärtat än litteraturkritiker gör. Men för mig blev det ju en härlig upplevelse. 

Hennes hyllade senaste bok ”Förvandling” handlar om en förvirrad gravid kvinna. – Jag fick idén när jag läste Knut Hamsuns fantastiska roman ”Svält”, om en ung man som irrar runt i en stad och vill bli författare. Då såg jag en höggravid tjej gå omkring i Sundbyberg framför mig, rätt förvirrad hon också. ”Vad tänker hon? Vad ska hända med henne?” undrade jag – och började skriva.  •• Du är ju litteraturkritiker. Varför tycker du att alla bör läsa böcker? – För att man får färdas ut ur sig själv och möta andra människor och miljöer. På samma gång reser man in i sig själv och sina tankar, koncentrerar sig, om boken är bra. •• Vilken är din bästa läsplats? – Många. I sängen, i soffan på landet, i min vilstol, på en fönsterplats i en lugn tågkupé ...

Pocketnytt

 Är du gift med en psykopat? Eva Rusz (Norstedts) Psykologen Eva Rusz vill inte bli jämförd med Dr Phil. Hon tar sig an såväl Robinsonkändisar som poliskåren – men i sin senaste bok avhandlar hon sjuka relationer. Män misshandlar, hotar och spottar, för att i nästa sekund vara väna som ulliga Lambilamm. Det här är en bok som behövs. Eva behövs. För miss Rusz är Sveriges Dr Phil – vare sig hon vill eller inte. Förvandling Eva Adolfsson (En bok för alla) En ung kvinna i Sundbyberg ska strax föda sin första bebis. Hennes liv är oroligt, nästan febrigt, och hon drömmer om att bli författare samtidigt som hon själv försöker skriva den perfekta uppsatsen. Hon är ensam, men längtar. Ett enkelt ämne som Eva Adolfsson gör vackert.Förföljaren Magnus Nordin (Månpocket) Jag a-a-avskyr skräckfilmer. Tvingas jag titta är det mellan två fingrar eller under en filt. Därför är det med fasa jag slår upp Magnus Nordins ”Förföljaren”, och blir fast. Handlingen om Malin som har en beräknande och illvillig skugga som vet allt om henne biter sig tag med två huggtänder och vägrar släppa taget. Dessutom kan jag ju inte hålla händerna för ansiktet. Man måste ju bläddra.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro