ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kritikstorm mot Ica – för potatis fraktad från Egypten

Elinor Karlin · 3 Aug 2018
Uppdaterad 3 Aug 2018
Lantbrukaren David Bjelke tvingades kasta sin kravodlade potatis i våras.

Lantbrukaren David Bjelke tvingades kasta sin kravodlade potatis i våras. Foto: Unsplash, Privat


Ica säljer ekologisk potatis från Egypten – och nobbar svensk potatis. Nu rasar många konsumenter. "Det känns inte bra," säger potatisbonden David Bjelke från Västergötland.

klar

Artikellänk är kopierad

I ett inlägg som sprids på Facebook genom sidan “Matfusket” kritiseras Ica för sin ekologiska potatis från Egypten. “När svenska bönder går på knäna på grund av torkan så satsar ni på afrikansk potatis? Samtidigt får svenska ekobönder höra från er att det inte finns någon efterfrågan på deras potatis”, står det i inlägget. 

Matfuskets inlägg har i skrivande stund 13 000 delningar och över 2 000 kommentarer. “Förstår inte hur ICA ens kan tänka tanken att importera potatis från Egypten när vi har färskpotatis här hemma den här årstiden” och “Bojkottar Ica från och med nu” är några av kommentarerna på inlägget.

Fick kasta potatis

David Bjelke från Västergötland är lantbrukare och producerar kravodlad potatis som han säljer direkt till bland annat Ica. Han var en av dem som fick kasta stora mängder potatis i våras på grund av att detaljhandeln valde att importera i stället.

– Det känns ju inte bra. Det kunden efterfrågar är ju svensk ekopotatis och det är inte så många konsumenter som kollar upp var den kommer i från, säger han. 

David Bjelke säljer kravodlad potatis.
David Bjelke säljer kravodlad potatis.Foto: Privat.

De anledningarna David Bjelke har fått höra från detaljhandeln har varit att det har funnits för stora volymer på marknaden. Men Ica själva försvarar sina potatisinköp med att de vill sälja så kallad skalmogen potatis, det vill säga potatis som exempelvis lämpar sig för potatismos, något som inte går att få tag på den svenska marknaden just nu, enligt företaget.

“När det finns efterfrågan på en sort som inte finns att tillgå i Sverige, köper vi in från utländska leverantörer. Just ekologisk potatis från Egypten är ett sådant exempel eftersom den skalmogna potatisen är klar tidigare än den svenska. För I love eco delikatesspotatis brukar vi varje år byta till svensk potatis i oktober, men vi tror att den i år kommer att finnas tillgänglig redan i september”, skriver Icas pressansvariga Therese Lystedt i ett mejl till Metro.

”Allvarligt”

Från intresseorganisationen Ekologiska lantbrukarnas sida så är man ändå kritisk till importpotatisen. Sofia Sollén är kommunikatör på organisationen.

– Vi ser allvarligt på det här. Det är ju alltid ett problem när det blir import istället för svenska ekologiska varor. Det är ofta enklare för butiker att ta in från de stora grossisterna i utlandet som har stora volymer, men det finns svenska odlare. Man behöver kanske ta in lite mindre per gång eller vara lite mer flexibel.

Foto: Unsplash

David Bjelke å sin sida hävdar att kunderna vill ha ekologiska produkter från Sverige och är beredda att betala för det.

– Det man kan uppmana till är ett större engagemang från kundens sida och att de kollar upp vad de plockar i påsen. Det handlar inte bara om att gynna svenska bönder, utan hela den svenska livsmedelsproduktionen. Det påverkar klimatet att köpa svenska produkter och vi flyttar vårt ekologiska fotavtryck om vi köper i andra länder, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Elinor Karlin
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro