ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Kritiserade nämndemän stängs av efter skandaldom

Karl Enn Henricsson · 8 Mar 2018
Uppdaterad 8 Mar 2018
Två nämndemän vid Solna tingsrätt har stängts av med omedelbar verkan.

Två nämndemän vid Solna tingsrätt har stängts av med omedelbar verkan. Foto: Gisela Svedberg / Sydsvenskan / IBL Bildbyrå


En man ur en bra familj, till skillnad från hennes” friades för kvinnomisshandel av Solna tingsrätt. Domen fick skarp kritik, och chefen för tingsrätten kallade två av nämndemännen till ett möte. Nämndemännen har nu stängts av.

klar

Artikellänk är kopierad

Solna tingsrätt friade en man för misshandel av en kvinna, och domen möttes av stark kritik. De två nämndemännen, Ebtisam Aldebe och Hasan Fransson, som friade mannen uteslöts av Centerpartiet. Dessutom meddelade tingsrättens chef att hon hade kallat till sig nämndemännen.

– Jag vill höra lite hur de har tänkt förstås. Jag kan entlediga någon som visat sig olämplig för ett uppdrag som nämndeman, berättade Lena Egelin, chef för tingsrätten, för Metro tidigare i veckan.

Nu meddelar Solna tingsrätt att de två nämndemännen har stängts av från vidare tjänstgöring med omedelbar verkan. ”De har fått tre veckor på sig att komma in med eventuella yttranden i frågan. Efter det kommer det att fattas ett slutligt beslut i frågan om ett entledigande från uppdraget som nämndeman vid Solna tingsrätt”, skriver rätten på sin hemsida. Vidare går att läsa att ”I samband med mötet har en av nämndemännen själv begärt att han entledigas”.

I den kritiserade domen fanns att läsa att: ”Hennes motiv till att göra dessa beskyllningar mot NN kan vara att hon utnyttjat hans kärlek till henne och hans ”dumhet” för att kunna ta över hans lägenhet. Det är inte ovanligt att kvinnor felaktigt hävdar att de blivit misshandlade och hotade och på så sätt låtsas att de är i behov av ett skyddat boende för att få en lägenhet”.

I domen stod även om kvinnan att ”Det normala i ”dessa kretsar” är vidare att en kvinna berättar för släkten att hon blir misshandlad om hon blir det så att saken kan lösas inom familjen. Det faktum att NN inte sagt till hans släktingar att han slog henne, utan i stället anmälde det till polisen, minskar hennes trovärdighet ytterligare”.

Mannen och kvinnan var gifta enligt sharialag, och i domen gick att läsa att: ”NN:s familj verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan”.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro