ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kritiserade Pewdiepie – får näthat, hot och "krigsförklaringar"

Åsa Larsson · 16 Okt 2014
Uppdaterad 25 Nov 2014

Spelkrönikör: "Flertalet kvinnor i branschen blir mordhotade"

klar

Artikellänk är kopierad

Aftonbladet-krönikören Effie Karabuda skrev i söndags om Felix "Pewdiepie" Kjellberg.
Aftonbladet-krönikören Effie Karabuda skrev i söndags om Felix "Pewdiepie" Kjellberg.Foto: Montage/Privat/Youtube

Det började i en krönika om den hyllade internetprofilen Pewdiepie och slutade i en ström av hatiska kommentarer.– Situationen är väldigt överväldigande och reaktionerna har varit nästan uteslutande hat, säger Aftonbladet-krönikören Effie Karabuda​.

Effie Karabuda, krönikör i P3 Spel och Aftonbladet Spela!, är en av Pewdiepies 30 miljoner följare på Youtube. Hon skrev i söndags en kritisk krönika om hur hon upplevt en smygande känsla av att känna sig exkluderad som tjej. En kritik som Pewdiepie inte riktigt verkar vilja kännas vid.

"Utåt uppger nämligen Pewdiepie att vem som helst kan vara med i ”the bros”, oavsett könstillhörighet. Men för den som faktiskt tar sig tid att titta på hans videor blir det i längden omöjligt att känna sig inkluderad som kvinnlig prenumerant."

Effie Karabuda påpekade i sin krönika att Pewdiepie har ett bra läge att göra något åt sexismen i spelvärlden – men inte gjorde något.

Men att ta upp frågor om tjejers situation i spelvärlden är riskabelt, har det kommit att visa sig. 

Krönikan har fått över 11 000 delningar på Facebook och det råder en hatisk stämning i kommentarsfältet på Aftonbladet.​

– Jag får fortfarande hotfulla mejl och meddelanden på sociala medier. Däremot har det inte varit alltför grova hot – snarare personangrepp, förolämpningar och "krigsförklaringar" för att jag har gett mig på Pewdiepie . Att bli kallad för "jävla surfitta" är ändå lindrigt när flertalet kvinnor i branschen blir mordhotade. 

Har Felix Kjellberg direkt eller indirekt svarat dig?

– Nej.

Effie Karabuda tänker dock inte låta näthatet störa henne:

– Jag har alldeles för bra självförtroende för att låta det här påverka mig negativt. Reaktionerna blir snarare ännu en anledning till att fortsätta skriva om genus och belysa ojämlikheten i spelvärlden .

I spelvärlden pågår just nu "Gamergate", en stor, oklar och oerhört infekterad debatt om kvinnor i spel och i spelvärlden, som urartat i trakasserier och mordhot mot kända kvinnliga deltagare i debatten. Nu har detta på allvar kommit till Sverige.

– Det har tyvärr hänt att kvinnliga svenska spelskribenter har blivit måltavlor, hängts ut och fått sina mejlkonton hackade, säger Effie Karabuda.

Spelrecensenten Thomas Arnroth​ skriver i dag om hoten och kräver av ​de stora spelföretagen att ta ställning: "Det här handlar inte längre om Gamergate. Det handlar om en systematisk förföljelse av kvinnor."

Effie Karabuda på Aftonbladet anser också att alla i spelbranschen har ett ansvar. 

– Det har eskalerat så pass mycket att ingen har råd att vara tyst längre. 

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro