ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kritiserar växande klyftor – men får själva kritik för sin rapport

Björn Sjö · 21 Jan 2019
Uppdaterad 21 Jan 2019
Klyftorna mellan världens rika och fattiga ökar. hävdar Oxfam. Här köar kvinnor och barn i Somalia för nödhjälp.

Klyftorna mellan världens rika och fattiga ökar. hävdar Oxfam. Här köar kvinnor och barn i Somalia för nödhjälp. Foto: TT


Enligt hjälporganisationen Oxfam har världens rikaste blivit allt rikare det gångna året och de fattiga fattigare. Men organisationens sätt att räkna kritiseras av flera ekonomer.

klar

Artikellänk är kopierad

Oxfam publicerar varje år en ojämlikhetsrapport – Public good or private Wealth – inför toppmötet World Economic Forum i Davos, Schweiz. Det hålls i år den 22 till 25 januari.

Enligt årets Oxfamrapport har antalet miljardärer fördubblats sedan finanskrisen 2008.

De 2000 dollarmiljardärerna tjänade förra året 23 miljarder kronor – om dagen.

Samtidigt minskade jordens 3,8 miljarder fattiga sina tillgångar med fyra miljarder kronor om dagen. Halva jordens befolkning lever på mindre än 50 kronor om dagen.

Kritiseras av ekonomer

Men Oxfam har på senare år kritiserats av ekonomer, i Sverige framför allt av nyliberalen Johan Norberg, för räknemetoderna i rapporterna.

• Genom att räkna med nettoförmögenhet, tillgångar minus skulder, så klassas en student med studieskulder i västvärlden automatiskt som fattig om han eller hon saknar förmögenhet. Trots att många studenter torde ha en lysande framtid med goda förtjänstmöjligheter tack vare sin utbildning.

• Oxfams rapport tar ingen hänsyn till demografin, alltså befolkningens ålder. Många unga har inte hunnit samla på sig tillgångar. Och befolkningen i många fattiga länder är ung.

• Kritiker anser också att Oxfam är alltför inriktade på att beskatta och reglera – samtidigt som de största framstegen i välstånd på senare år skett i länder som Kina, Indien och Vietnam där ekonomin avreglerats.

• Oxfams kritik mot de superrika missar att dessa har skapat företag som gett många människor arbete och inkomster.

• Flera superrika, som Microsofts Bill Gates och Facebooks Mark Zuckerberg, skänker dessutom stora summor till välgörenhet.

Enligt Oxfams nya rapport drabbar de växande klyftorna främst kvinnor och flickor. Kvinnor dör på grund av bristande mödravård, flickor nekas utbildning.

Oxfam anser att många regeringar förvärrar situationen. Företag och superrika kapitalägare beskattas inte tillräckligt. Den högsta inkomstskatten har i rika länder sjunkit från 62 till 38 procent mellan åren 1970 och 2013. Medelvärdet i fattiga länder är bara 28 procent.

Och de rikaste gömmer  stora summor – cirka 70 000 miljarder kronor – från skattemyndigheterna.

Samtidigt underfinansieras sjukvård och utbildning. Hundra miljoner människor tvingas in i extrem fattigdom varje år på grund av sjukvårdskostnader. Varje dag dör 10 000 personer på grund av att de inte har råd med sjukvård, konstaterar Oxfam.

Extrem fattigdom minskar

Allt är dock inte negativt i rapporten, påpekar Oxfam Sveriges kommunikationschef Robert Höglund.

– Vi lyfter till exempel fram att den extrema fattigdomen minskat väldigt mycket de senaste decennierna och det är en otrolig framgång. Ojämlikheten mellan länder har också minskat, men den ojämlikhet som vi ser öka är den inom länderna, säger Robert Höglund till SVT Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro