ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Kritiserat våldtäktsfall i hovrätten – nästan åtta år efter händelsen

Karl Enn Henricsson · 2 Maj 2018
Uppdaterad 2 Maj 2018
Kvinnan anmälde att hon hade våldtagits under en kryssning 2010, och nu ska fallet upp i hovrätten.

Kvinnan anmälde att hon hade våldtagits under en kryssning 2010, och nu ska fallet upp i hovrätten. Foto: Wikimedia Commons


Kvinnan anmälde att hon hade våldtagits under en kryssning 2010. Den misstänkte gärningsmannen efterlystes dock inte på nästan fem år, och JO granskar nu fallet. Då rättegången till slut hölls friades mannen av tingsrätten. På torsdag hålls förhandlingen i hovrätten.

klar

Artikellänk är kopierad

I juni 2010 ska kvinnan ha utsatts för en våldtäkt under en kryssning. Den nu 33-årige mannen åtalades i början av 2012, men då han var försvunnen häktades han i sin frånvaro. Tanken var att han skulle efterlysas men först i november 2015 sade sig polisen ha fått informationen. Då rättegången slutligen hölls förra hösten, drygt sju år efter den misstänkta våldtäkten, friades mannen av Nacka tingsrätt. Mannen nekade till brott, och rätten ansåg bland annat att ord stod mot ord.

Domen överklagades och på torsdag ska rättegången hållas i hovrätten.

Efter Metros rapportering om fallet valde JO, Justitieombudsmannen, att öppna ett ärende. JO krävde svar från de inblandade myndigheterna.

Polisen ansåg i sitt svar att rutinerna i det aktuella polisområdet ”framstår som sårbara”. Polisen kom fram till att ”det finns därför anledning att se över rutinerna vid polisområde Stockholm city” och ”vidta åtgärder som kan bidra till att liknande situation, där nödvändiga registreringar inte vidtas, inte inträffar igen”.

– Svaret till JO låter väldigt svamelaktigt. Det är häpnadsväckande att man svarar så här fullständigt irrelevant. Det är bättre att säga att vi beklagar djupt den fadäs som inträffat inom polismyndigheten och inte skylla ifrån sig, sa Sven-Erik Alhem, förbundsordförande för Brottsofferjouren Sverige och tidigare överåklagare, till Metro.

Nacka tingsrätt menade att ärendet inte hade glömts bort men ”det är beklagligt att de åtgärder som vidtagits för att försäkra sig om att målet drivs framåt inte har dokumenterats”, fanns att läsa.

Och i åklagarens svar till JO stod bland annat att ”sammanfattningsvis konstaterar jag att handläggningstiden blivit utdragen. Detta är givetvis olyckligt och jag har förståelse för att detta varit påfrestande för de berörda personerna”.

JO utreder fortfarande ärendet.

Metro har sökt åklagaren och mannens advokat inför förhandlingen i hovrätten.

pil
Tidslinje:

2008: Mannen gör sig skyldig till sexuellt ofredande och olaga försäljning av tobaksvaror.

2009: Mannen får avslag på sin asylansökan och ska lämna landet.

Juli 2010: En kvinna ska ha utsatts för en våldtäkt under en tur med en Ålandsfärja.

Februari 2012: Åklagaren lämnar in en stämningsansökan om våldtäkt till tingsrätten.

Mars 2012: Mannen häktas i sin frånvaro och tingsrätten lämnar informationen vidare till polisen, enligt en notering vid tingsrätten, för att han ska efterlysas och gripas.

Oktober 2015: Mannen stoppas för fortkörning i Huddinge kommun söder om Stockholm. Han får 3600 kronor i böter, men får köra vidare.

November 2016: Polisen säger sig inte ha någon information om att mannen är häktad i sin frånvaro. Nu efterlyser polisen honom.

Mars 2017: Tingsrätten meddelar åklagare att de ”av förbiseende inte utfärdat stämning” mot mannen. Med hjälp av uppgifter från Migrationsverket försöker rätten informera honom om stämningen.

September 2017: Rättegången mot mannen hålls, och rätten beslutar att han inte längre ska vara häktad i sin frånvaro

Oktober 2017: Mannen frias för våldtäkten, men åklagaren överklagar den friande domen till hovrätten. Justitieombudsmannen inleder en granskning mot polisen, åklagaren och Nacka tingsrätt, efter att ha läst artiklar om fallet i Metro.

Källa: Tingsrätten/JO

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro