ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kroatiens undersköna öar

Anders Falkirk · 20 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Jelsa på norra sidan av Hvar är en mysig stad med kristallklart vatten. Badar gör man bland annat från badbryggor.

Jelsa på norra sidan av Hvar är en mysig stad med kristallklart vatten. Badar gör man bland annat från badbryggor. Foto: Nicholas Pitt/Ving


klar

Artikellänk är kopierad

Pazar i Split är snudd på en orientalisk marknad.
Pazar i Split är snudd på en orientalisk marknad.Foto: Anders Falkirk

KROATIEN Får de betalt?         Ja, man undrar. Kanske att turistbyrån i hamnstaden Hvar har betalat ungarna för att spela fotboll mot kyrkväggen. Det är en sådan där perfekt semesterbild, en sådan där bild som alla amatörfotografer med 8-megapixlars digitalkamera drömmer om. Det storslagna marmortorget Trg svetog Stjepana (nej, jag halkade inte på tangenterna), kyrkan och så pojkarna som far omkring i kortbyxor med proffsdrömmar i tankarna. Äkta och mysigt. Värme och sommar. Och en air av forna tider. En air av forna tider, den känslan får man ofta i den kroatiska övärlden. Här finns ett lugn och ett livstempo som känns mer analogt 50-tal än digital nutid. Dessutom är byarna och småstäderna så löjligt pittoreska. Ta till exempel Hvars stad (huvudort på ön med samma namn). Den är från 1000-talet och har smala gator och gränder, slitna stenhus med fårade portar, några kyrkor, små livsmedelsbutiker, enstaka restauranger och så en kajpromenad där kaféerna ligger skuldra vid skuldra. Och ute vid hamninloppet kan man skymta små gröna öar i solgasset. Jag gillar verkligen mitt Hvar. Här finns egentligen inget fult. Inte som på grekiska öar där hälften av husen är ofärdiga eller som i många italienska småstäder där bilarna blir visuella föroreningar. Naturligtvis finns här partyliv och krimskramsbutiker, men de tar aldrig över gatubilden. Och så finns här en superbonus: Vid småbåtshamnen i Hvars stad kan man bada från klippor och badbryggor direkt inne i staden. Det ser alltid lika lockande ut. Jag tar av mig t-tröja och flipflops och dyker i. Vattnet är klart, solens strålar tränger ner till botten på fem sex meters djup, klipporna är rena som hemma på västkusten. Jag soltorkar nästan direkt. Sedan går jag tillbaka till Trg svetog Stjepana och krogen Hanibal. Inget märkvärdigt ställe, men populärt. Jag beställer rizot, risotto med skaldjur. Till det får jag Ozujsko, ett lageröl från huvudstaden Zagreb. Jag känner att det är dags att röra på mig, kanske dra till en annan ö. Det finns ett tiotal spännande öar i området runt Hvar, ingen mer än några timmar bort. Så vilken ska man välja? Monumentala Brac med höga berg och strandkändisen Zlatni Rat. Eller Vis, vackrast av alla? Nästa dag sitter jag på båten, på soldäck med bris i håret. Det blev ingen ö. Det blev Split, stökiga och bökiga Split, en röra av intryck, en alldeles älskvärd stad. Båtresan från Hvar tar inte mer än en timme.

Efter ankomsten går jag till Splits medeltida stadskärna, ett slags mini-Rom fast utan turisthorderna. Här ligger kyrkor, gränder och slitna marmortorg som på något märkligt vis förenats med ruinerna av den romerske kejsaren Diocletianus palats från 300-talet. Bäst är att besöka pazar, matmarknaden, strax öster om palatset. Lantlig och stökig, stora damer med gäddhäng, meloner, kaféer med rökande män, högar med ljusgrön paprika, slaktare och självklart försäljare av Hajduk Splits fotbollströjor. Jag vill aldrig gå. Pazar är ett stycke Orienten, en bit 50-tal, mitt i det moderna Europa.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Falkirk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro