ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Krogägaren rasar mot kortare öppettider

Peter Löwendahl · 9 Feb 2012
Uppdaterad 9 Feb 2012
Martin Brinck, vd Nefertiti.

Martin Brinck, vd Nefertiti. Foto: Christina Blom


I går röst­ade social resurs­nämnd ja till förslaget att stänga krogen redan klockan tre, och frågan ska nu upp i kommunstyrelsen. Men Nefertitis vd har inte gett upp.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är Göteborgs mest omdebatterade fråga den här vintern. Och nu ger sig Nefertitis vd Martin Brinck in i debatten.

– Det jag reagerar främst på är att man ska fatta ett beslut på väldigt vaga grunder, att det bara finns en tveksam enmansutredning att luta sig mot, säger han. I ett debattinlägg han publicerat på Nefertitis hemsida är han bland annat kritisk mot att polisens förstärkning på helgen har arbetstid till klockan tre – medan flertalet krogar har öppet till fem.

– Jag tycker att det är helt befängt att man inte anpassar schemat efter behovet. Det är ju bara att gå på Avenyn en fredags- eller lördagsnatt, där är fullt med folk. Det är en samlingsplats. Och då måste polisen också vara där, men det är de inte. Lars Klevensparr, chef för polisen i Storgöteborg, menar att arbetstidens slut inte betyder att helgförstärkningen går hem klockan tre. 

– Det är situationsanpassat. En lönehelg jobbar vi längre än tre, med förstärkningspasset, säger han, och tillägger att det är en fråga de diskuterar ofta.

– Ska våra förstärkningspass vara till fyra? Eller fem? Sex? Men det gäller för mig att fördela arbetstiden, och ska vi jobba längre, då får vi börja senare. Samtidigt är det viktigt att vi kan möta upp ungdomar och orosmoment i ett tidigt skede. Martin Brinck hoppas att politikerna i kommunstyrelsen sätter sig in i frågan ordentligt innan de röstar.

– Jag hoppas att politikerna tar sitt förnuft till fånga och håller med mig och många andra om att Göteborg är en storstad där man inte ska inskränka kultur- och näringslivet genom att stänga vid en viss tid, säger Martin Brinck, vd Nefertiti. 

Så förklarar politikern

Dario Espiga , S, är ordförande i social resursnämnd. Och även vice ordförande i polisstyrelsen.

När tror du KS tar beslut?– Det är väldigt svårt att veta, men kanske i mars april någon gång. 

Du är ordförande i social resursnämnd och vice ordförande i polisstyrelsen. Det är inte polislobbying du ägnar dig åt?– Tänk om det var så. Varför jag röstar som jag gör i dag beror på att jag är övertygad om att det här är det bästa ur ett folkhälsoperspektiv. När våldsbrott sker är ofta alkohol inblandat.

Har du förståelse för att andra, till exempel krog-ägare, som skulle drabbas om de ändrade öppettiderna klubbas upplever det som ett problem?– Nej det gör jag inte. När det finns en konflikt mellan näringslivet och folkhälsan så väger folkhälsan tyngre.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro