ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Krogar går samman i kampen mot cancer

Josefin Svenberg · 8 Maj 2014
Uppdaterad 8 Maj 2014

Snart kan du äta på en restaurang och samtidigt bidra till cancerforskningen. På söndag är det dags för den första välgörenhetsdagen anordnad av Restaurants Against Cancer, RAC.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Lindell och Åsa Bergquist har grundat Restaurants Against Cancer, RAC, med målet att väletablerade restauranger runt om i landet ska göra gemensamma insatser för cancerforskningen. Gunnar Wester är platschef på Wallmans Salonger i Stockholm, en av de större aktörer som redan anslutit sig till RAC.
Fredrik Lindell och Åsa Bergquist har grundat Restaurants Against Cancer, RAC, med målet att väletablerade restauranger runt om i landet ska göra gemensamma insatser för cancerforskningen. Gunnar Wester är platschef på Wallmans Salonger i Stockholm, en av de större aktörer som redan anslutit sig till RAC.Foto: Urban Brådhe

Precis som många andra som levt nära cancer under en lång tid, kände Fredrik Lindell en stor frustration över hopplösheten och oförmågan att kunna hjälpa till.

– Alla känner ju någon som har drabbats. Jag själv har familjemedlemmar som både är och har varit drabbade. Jag kände att jag ville göra något som gör skillnad på riktigt, inte bara skriva ”Fuck cancer” på Facebook, säger Fredrik Lindell.

Som restaurangchef med 15 års erfarenhet inom branschen kände han att det var på sin hemmaplan han borde agera. Fredrik kontaktade sin vän Åsa Berguist som är grafisk formgivare med lång erfarenhet och även hon har vänner som drabbats av cancer. De vill båda göra en insats och tillsammans kom de på idén att starta Restaurants Against Cancer, R.A.C.

– Tanken är att alla etablerade restauranger i Sverige som vill göra skillnad ska gå med som medlem. Sedan turas man om att ha Charity Day-events där alla intäkter under den dagen går till cancerforskningen. Dock är det viktigt att skapa en exklusivitet och inte vattna ur konceptet så därför kommer vi hålla ner antalet event per år till max fem, säger Åsa Bergquist.

Nu på söndag är det dags för RAC:s första välgörenhetsdag och den är redan fullbokad. Eventet hålls på Ardbeg Embassy i Stockholm, där Fredrik är restaurangchef, och alla entréavgifter och donationer går till cancerforskningen.

– Vi räknar med att få in minst 100 000 kronor på söndag. Dessutom kommer professor Henrik Grönberg från Karolinska Institutet att vara på plats och berätta om sitt teams prostatacancerforskning. Det är dem vi har valt att RAC:s insamlade pengar ska gå till i år, säger Fredrik Lindell och fortsätter:

–  Vi hoppas naturligtvis att så många restauranger som möjligt ska vilja vara med, så att vi kan samla in mycket pengar. Om vi åtminstone kan rädda ett liv så är det bättre än noll, och då är det värt all tid och arbete vi har lagt ner.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro